IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексът на ZEW сигнализира за предпазливост

Германското инвеститорско доверие се понижава значително през януари

17:52 | 19.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Индексът на инвеститорското доверие в Германия стартира годината със значителен спад. През януари внимателно следеният от анализаторите индекс на Института за икономически изследвания в Манхайм ZEW се свива с 5,9 пункта до 10,2 пункта през януари спрямо 16,1 пункта през декември.

Януарската стойност е най-ниската от октомври миналата година, но все пак е над прогнозираните 8,2 пункта.

Всяка стойност над нулата говори за оптимизъм сред бизнеса.

Това е първият спад след два последователни леки ръста на фона на забавянето на Китай и други нововъзникващи пазари, което продължава да затъмнява перспективите пред най-голямата европейска икономика, поясняват експертите на ZEW. 

Индексът е водещ показател за състоянието на икономиката, като стойността му се изчислява на базата на проучване сред около 275 институционални инвеститори и анализатори за прогнозите им за идните шест месеца.

Засиленият песимизъм се дължи на спада на фондовите пазари и все повечето борсови играчи, според които ниските цени на петрола ще продължат да влияят отрицателно на икономиката, счита Карстен Бжески, анализатор в ING-DiBa, цитиран от Ройтерс.

„Въпреки факта, че като цяло 2015 г. бе добра година, виждаме икономиката да страда от външни неблагоприятни фактори като Китай, нововъзникващите пазари, негативните последици от ниските цени на петрола, а има и увеличаващи се въпроси за икономиката на САЩ", посочва експертът.

Предварителни данни, публикувани миналата седмица, индикират растеж на германската икономика от 1,7 на сто през 2015 г. Това е най-силният темп на растеж от четири години, след като потребителите бяха облагодетелствани от увеличаването на заплатите и рекордно високата заетост, а рекордният приток на кандидати за убежище наложи увеличаване на държавните разходи. За тази година Берлин очаква икономически растеж от 1,8 на сто.

Оценката за актуалната ситуация в Германия се подобрява, като съответният измерител се повишава с 4,7 пункта до 59,7 пункта.

Индексът на ZEW за перспективите пред еврозоната обаче се влошават, като подиндексът спада с 11,2 пункта до 22,7 пункта, а по отношение на актуалната ситуация във валутния съюз има повишение от 2,1 пункта през декември до -7,5 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още