IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на храните са паднали с 19% през 2015 г.

Засиленото предлагане, свитото търсене и поскъпването на долара са основните причини за общото понижение, според ФАО

18:29 | 07.01.16 г. 2
Цените на храните са паднали с 19% през 2015 г.

Световните продоволствени цени са спаднали с 19 процента през 2015 г. на фона на високото предлагане и забавянето на световната икономика, съобщава Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), цитирана от Ройтерс.

За четвърта поредна година се отчита спад на цените на храните, отбелязва информационната агенция, предава БТА.

Индексът на организацията, който отчита месечните ценови промени на кошница от зърнени храни, маслодайни култури, млечни и месни продукти и захарта, е достигнал средно 154,1 пункта през декември 2015 г. спрямо преразгледани 155,6 пункта през ноември. 

Изобилието от предлагане на фона на скромното световно търсене и поскъпването на долара са основните причини за общото отслабване, доминиращо при продоволствените цени през 2015 г., отбелязва главният икономист на ФАО Абдулреза Абасян. 

Върху данните от декември м.г. са повлияли и пониженията на цените на месото, млечните продукти и зърното, които са неутрализирали поскъпването при захарта и растителното масло.

Очакванията за голямо предлагане на зърно след премахването на износните мита в Аржентина оказват натиск върху стойността на пшеницата. Цената на царевицата се е понижила, тъй като конкуренцията при експорта й е нараснала, а международното търсене остава вяло, посочва още организацията.

Индексът на цените на зърното е отстъпил с 15,4 процента през изминалата година. Цените на растителните масла бележат 9-годишен минимум, а цените на млечните продукти отчитат най-ниската си годишна средна стойност от 2009 г.

Цените на захарта са се повишили с 0,6 на сто през декември, но средно за годината са с 21 процента по-ниски, отколкото през 2014 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 години
Аз пък въобще не съм забелязал 20% спад на цените на храните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
kefala
преди 8 години
Май по-скоро е свитото търсене!!!Льошо,мноого льошо!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още