IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни: Лихвените проценти във Великобритания ще са ниски още известно време

Темпът на увеличаване на лихвите ще бъде "ограничен", заяви управителят на Английската централна банка

15:38 | 24.11.15 г.
<p>
	Марк Карни. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марк Карни. Снимка: Архив Ройтерс

Централните банкери в Англия са фокусирани върху това, кога да започнат увеличаването на лихвените проценти, увери гуверньорът Марк Карни, цитиран от Bloomberg. Карни посочи още, че кредитирането обаче ще остане евтино и че експертите трябва да следят за рискове за финансовата стабилност.

„За мен въпросът е кога ще е подходящо лихвените проценти да бъдат вдигнати“, заяви Карни пред депутатите в Лондон. Освен това той подчерта, че лихвените проценти в Обединеното кралство ще се задържат за „известно време“ и че темпът на увеличаване ще бъде „ограничен“.

„Това носи известен риск, включително за предприемане на повече рискове“, каза още управителят на Английската централна банка (АЦБ), като посочи, че сред най-уязвимите пазари е този на недвижимите имоти. 

В месечния си доклад АЦБ понижи прогнозите си за икономическия ръст и инфлацията, което е сигнал, че британската икономика има нужда от още време с ниски лихвени проценти.

Натискът от страна на стабилизиращия се трудов пазар и растящите възнаграждения означава, че лихвените проценти ще трябва да бъдат вдигнати по-скоро, а не по-късно, каза Кристин Форбс, която също е член на Комисията по парична политика, в речта си пред депутатите.

„Предвид състоянието на британската икономика категорично смятам, че следващият ход в паричната политика ще бъде във възходяща, а не в низходяща посока“, каза Форбс. „Няма да имаме нужда от облекчения“, допълни тя. „Разходите за труд все още не са нараснали значително, за да се убедя, че инфлацията се връща към целите достатъчно бързо, така че сега да затегнем паричната политика“, каза още Форбс.

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27 ноември в Интер Експо Център София.

Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още