IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на германската икономика се забавя до 0,3% през третото тримесечие

През периода април-юни повишението беше 0,4%

09:49 | 13.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на германската икономика се забавя през третото тримесечие, съобщи Bloomberg, позовавайки се на сезонно изгладени данни от федералната статистическа служба Destatis.

Брутният вътрешен продукт на най-голямата европейска икономика нараства с 0,3% през периода юли-септември в сравнение с предходния, когато повишението беше 0,4%. Все пак резултатът за третото тримесечие оправдава очакванията на анализаторите, анкетирани от Bloomberg.

На годишна база германската икономика записва ръст от 1,7%.

Бяха публикувани данни и за френската икономика, която също расте с 0,3% през третото тримесечие спрямо предходното. 

Агенцията посочва, че развитието в Китай – преходът от икономика на инвестициите към модел, задвижван от потреблението, представлява риск за германската икономика, силно зависима от износа. Федералната република изпитва затруднения също да увеличи продуктивността сред застаряващото население. Същевременно потребителите и компаниите извличат полза от рекордно ниската безработица, лесното кредитиране и слабата валута.

„Някои индикатори все пак подсказват изненадваща увереност за растежа в бъдеще“, казва Анатоли Аненков, икономист в Societe Generale в Лондон. „Това може да се обясни със стабилния трудов пазар, ръста на заплатите на фона на ниска инфлация, както и увеличено търсене, свързано с притока на бежанци от началото на лятото“, допълва той.

И все пак се наблюдават трудности в глобалната търговия. Компанията Hamburger Hafen & Logistik очаква рязък спад в обемите на контейнерите тази година заради забавения икономически ръст в Китай и заради прогнозите, че Русия се насочва към най-дългата рецесия от две десетилетия.

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27 ноември в Интер Експо Център София.
 
Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още