IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво ще движи пазарите през седмицата

Предстои заседанието на Английската централна банка, след което не се очакват промени в паричната политика

08:36 | 02.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Английската централна банка в Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на Английската централна банка в Лондон. Снимка: Ройтерс

Миналата седмица беше белязана от заседанията на централните банки на САЩ и Япония. Очаквано Федералният резерв на САЩ остави лихвените проценти непроменени, а японските централни банкери не разшириха програмата си за стимули. През тази седмица предстои заседанието на Ангийската централна банка, след което също не се очакват промени в паричната политика.

В понеделник, 2 ноември, ще бъдат публикувани серия данни за производствената активност в редица държави: Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания.

Във вторник, 3 ноември, предстои публикуването на индекса за активността в строителството във Великобритания.

Освен това президентът на ЕЦБ Марио Драги ще има реч, която инвеститорите по всяка вероятност ще следят внимателно за сигнали кога институцията възнемерява да преразгледа програмата си за стимули.

Нова Зеландия публикува статистика за заетостта, която е ключов показател за нивото на потреблението, от което пък пряко зависи икономическата активност. 

В сряда, 4 ноември, ще бъде публикувана информация за потребителското доверие в Япония. Миналата седмица Японската централна банка реши да не разширява програмата си за количествени облекчения, но гуверньорът Харухико Курода увери, че институцията не би се поколебала да се намеси, ако е необходимо.

Институтът Markit публикува индекса за активността в сектора на услугите във Великобритания, който е ключов показател за състоянието на икономиката.

Един от управителите във Федералния резерв на САЩ – Лейл Брейнард – ще участва във форум във Франкфурт. Речта й вероятно ще се следи внимателно, защото може да подскаже какви са нагласите във Фед. Миналата седмица централната банка на САЩ очаквано остави лихвените проценти непроменени, но сигнализира, че може да го вдигне ставките на следващото заседание през декември. Лейл Брейнард заедно с още един от управителите – Даниел Таруло – неколкократно предупреждаваше за рисковете от увеличаването на лихвите и така изпадна в противоречие с председателя Фед Джанет Йелън.

Председателят на Фед за Ню Йорк също ще има реч, както и управителят Стенли Фишер, а Йелън ще отговаря на въпросите на комисията по финансови услуги в Камарата на представителите.

Федералната Служба за икономически анализи ще публикува данни за търговския баланс на САЩ

В четвъртък, 5 ноември, ще бъдат публикувани данни за индустриалните поръчки в Германия.

Европейската комисия ще публикува прогнозите си за икономиката в държавите членки през следващите две години.

Освен това Английската централна банка публикува прогнозата си за инфлацията и икономическия ръст, след което гуверньорът Марк Карни ще има пресконференция. Не се очаква банката да променя лихвените проценти.

В петък, 6 ноември, Великобритания публикува данни за производството и за търговския баланс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още