IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк прогнозира благоприятен потребителски климат в Германия

„Заетостта нараства, а реалните доходи на домакинствата се влияят добре от високите заплати и ниските цени на енергията“, пише в доклада на централната банка.

17:05 | 26.10.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман. Снимка: Архив Ройтерс

Германия продължава да върви по пътя на икономическия растеж и през третото тримесечие, пише в месечния си доклад за октомври германската централна банка (Бундесбанк).

Бундесбанк признава, че ръстът на БВП през периода юли-септември може да не е толкова динамичен, колкото е бил през предходните тримесечия. През периодите януари-март и април-юни германската икономика нараства със съответно 0,3 и 0,4%.

Тенденциите, които стоят в основата на икономическия ръст, обаче остават стабилни, смятат експертите от централната банка, които очакват продължителен благоприятен потребителски климат. 

„Заетостта нараства, а реалните доходи на домакинствата се влияят добре от високите заплати и ниските цени на енергията“, пише в доклада.

„Потребителите се възползват от благоприятните условия, като правят допълнителни покупки и това си личи по увеличените продажби в търговията на дребно и в автомобилната индустрия“, се казва още в текста.

Икономистите предупреждават, че строителството губи инерция, а активността в производствения сектор не успява да възвърне старите си темпове. „Като цяло индустриалното производство е колебливо, а износът не може да се върне към старите си високи нива“, пише в доклада.

„Но няма знаци за влошаване“, твърдят авторите и посочват проучвания за инвеститорското доверие, като публикуваното днес изследване на мюнхенския институт за икономически изследвания Ifo. Индексът за бизнес климата в Германия се понижава през октомври, но по-малко от очакваното. Освен това проучването на Ifo показа, че скандалът с Volkswagen не се е отразил много тежко на автомобилната индустрия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
fri
преди 8 години
естествмено, че потреблевието ще се повиши с вноса на стотици хиляди бежанци, на които се дават по колко пари на месец? - е, тия хопа купуват...те затова си ги докараха, ама хак да им е :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още