IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за труд в Германия растат с 3,1% през второто тримесечие

Данните са израз на по-доброто състояние на икономиката на страната

12:03 | 08.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Разходите за труд в Германия записват скок през второто тримесечие на годината, натежавайки върху маржовете на печалбата, което може да се отрази негативно върху конкурентните предимства на германските износители, пише MarketWatch. 

Разходите за труд в най-голямата европейска икономика са се повишили с 3,1% за отработен час през второто тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година, за да запишат най-големия ръст на годишна база от началото на 2013 г. насам.

За сравнение - през първите три месеца на годината разходите за труд се повишиха с 2,8 на сто, изчислено на същата база. Брутните заплати са се повишили с 3,4%, докато разходите за осигуровки растат с 2,0%, сочат данните на Федералната статистическа служба Destatis.

Сравнени с предходното тримесечие, разходите за труд в периода април – юни са се повишили с 0,9% в резултат от покачването на брутната заплата с 1,1%, посочва германската статистика, докато разходите за осигуровки се повишават с 0,2%. За сравнение - през първите три месеца на годината разходите за труд са нараснали с 0,8% на тримесечна база.

Данните отразяват възстановяващата се икономика на Германия и понижаващата се безработица в страната, което кара синдикатите да настояват за по-високи работни заплати, коментира MarketWatch. 

Междувременно стачката на пилотите от Lufthansa, най-голямата авиокомпания в стрната, се очаква да продължи и в сряда. Синдикатът на пилотите и ръководството на авиокомпанията са в открит конфликт вече над година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още