IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската индустрия и продажбите на дребно се забавят през юли

Инвестициите в дълготрайни активи във втората по големина икономика в света се увеличават с 11,2% през първите седем месеца на годината

10:29 | 12.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Ръстът на китайското индустриално производство се забавя през юли, подчертавайки защо властите в страната не се спират пред нищо, за да подпомогнат растежа в забавящата се икономика, която е втора по големина в света, предава WBP Online.

Индустрията в най-голямата азиатска икономика записва ръст от 6% на годишна база през юли, сочат официалните данни на Националното статистическо бюро на Китай, цитирани от WBP Online. Пазарните наблюдатели очакваха покачване от 6,6%. За сравнение - през предходния месец индустриалното производство беше нараснало със 6,7%.

Инвестициите в дълготрайни активи се увеличават с 11,2% в първите седем месеца на годината спрямо същия период на 2014 г., сочат още данните и също не оправдават очакванията. Анализаторите бяха заложили на ръст от 11,5%.

В същото време продажбите на дребно в Поднебесната империя се повишават с 10,5% през юли в сравнение със юли 2014 г. Прогнозата за този индикатор, получена от проучване на Ройтерс, беше за покачване от 10,6%, колкото бе и отчетеният ръст през май.

През последното десетилетие индустриалното производство в Китай записваше среден ръст от 10-12 на сто. През последните месеци втората най-голяма икономика в света отчита доста по-слаби показатели, което отчасти се дължи на спада на активността в сектора на недвижимите имоти и поради отслабването на мерките, взети от правителството, пише още WBP Online.

Досега властите в Поднебесната империя сякаш не обръщаха особено внимание на забавянето, но през последните месеци те се опитват да стимулират икономиката и не се спират пред почти нищо. Последните усилия се изразиха в две поредни понижения на референтния курс на юана спрямо долара, които се случиха вчера и днес.

„По-силният юан допринесе за спад в китайския износ през юли, така че китайските власти се занимават с въпроса директно чрез валутно девалвиране, за да направят износа по-евтин за външните контрагенти“, заяви Джаспер Лолер от CMC Markets.

Ходът, който предприеха централните банкери днес, доведе до слухове, че властите в Китай не са свършили с облекчаването на паричната политика, коментира още WBP Online.

Припомняме, че износът на страната записа най-големия спад от четири месеца на сам през юли. Данните от миналия месец, показаха че най-голямата азиатска икономика е нараснала с 7% на годишна база през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още