IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската икономика нарасна с най-силния си тримесечен темп от 2008 г.

Четвъртата по големина икономика в еврозоната се разшири с 1% в периода април-юни

11:39 | 30.07.15 г. 3
Испанската икономика нарасна с най-силния си тримесечен темп от 2008 г.

Испанската икономика е нараснала с 1% през второто тримесечие на тримесечна база, което е най-силният темп на разширение за последните седем години, съобщава MarketWatch, позовавайки се на националната статистическа служба INE.

Четвъртата по големина икономика в еврозоната e нараснала с 3,1% на годишна база през второто тримесечие. Покачването дойде до голяма степен поради вътрешното търсене и търсенето на персонал в навечерието на летния туристически сезон, след като страната продължава да се възстановява от спада в периода 2008-2013 г.

Резултатът е в съответствие с по-ранните очаквания на представители на кабинета и Испанската централна банка. Икономиката нарасна с 0,9% на тримесечна и с 2,7% на годишна база през първото тримесечие.

Отделно от това, INE съобщи, че инфлацията в Испания остава стабилна на фона на по-ниската опасност от продължителна дефлация. Хармонизираният индекс за потребителските цени на Европейския съюз отстъпва през юли с 0,1% спрямо същия период на миналата година, след като през юни бе отчетен нулев ръст, с което бяха прекратени 11-те поредни месеца на резки понижения.

INE съобщи, че спадащите цени на енергията са изпратили надолу индекса на потребителските цени въпреки трайното ускоряване на потребителското търсене в страната. Домакинства харчат отново, тъй като тежката рецесия се отдалечава в миналото.

През миналата седмица INE заяви, че броят на хората без работа е намалял с 295 600 през тримесечието до 5,15 млн., а икономиката е добавила 411 хил. работни места – най-големият брой за едно тримесечие от 2005 г. насам. Равнището на безработицата намаля до 22,4%, най-ниското ниво от 2011 г. насам.

По-рано през месеца кабинетът ревизира прогнозата си за икономическия растеж през тази година до 3,3% от 2,9% преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
datarider
преди 8 години
Икономии, разтеж, ко ???Дълга от 92 на 97 процента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
MZ/X
преди 8 години
Растежът е обнадеждаващ, но безработицата все още е много зле...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 8 години
значи икономиите и реформите свършиха работа навсякъде, но не и в гърция ... ти да видиш сега кой е прав и кой крив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още