IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата в китайската индустрия намалява през юни

Спадът за първото полугодие е 0,7% въпреки ръстовете през април и май

12:52 | 27.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Печалбата на индустриалните компании в Китай е намаляла през юни, което добави допълнителен натиск върху икономиката, която се опитва да си възвърне инерцията за растеж. Понижението идва след два последователни месеца на ръст, предава Ройтерс.

Печалбите на индустриалните фирми в Поднебесната империя са записали спад от 0,3% през юни на годишна база, сочат данните на Националното статистическо бюро на Китай. За сравнение през май показателят отчете ръст от 0,6%, а месец по-рано – повишение от 2,6%. През април за пръв път от септември 2014 г. насам печалбите в индустрията отбелязаха покачване на годишна база.

Спадът на цените е понижил маржовете на печалбата през юни, въпреки че скорошните понижения на лихвените проценти намалиха финансовите разходи на предприятията, съобщава китайската статистика.

Припомняме, че индексът на производствените цени в Китай спадна до 4,8% на годишна база и записа 39-и пореден месец на намаление.

През първото полугодие на 2015 г. печалбите в индустрията са се понижили с 0,7% спрямо година по-рано. От 41 индустриални сектора 30 са реализирали растеж, докато останалите 11 са останали на червена територия.

Печалбата в минния сектор е намаляла с 58,8% през първото полугодие на годишна база, а тази на производителите на суров петрол и природен газ се е сринала с 68,4%.

В същото време общата печалба на преработвателните на нефт и въглища е скочила със 78,7% за полугодието. Компаниите занимаващи се с компютри, телекомуникации и електроника пък са реализирали ръст в печалбата от 19%.

Данните на китайската статистика сочат още, че лихвените плащания на индустриалните компании през юни са намалели с 6,2% спрямо същия месец на 2014 г.

Припомняме, че през тази година Китайската централна банка на три пъти намали лихвените проценти в опит да подкрепи икономиката, която записва най-лошото си представяне от четвърт век насам.

За първото полугодие Поднебесната империя записа ръст на икономиката от 7%, точно колкото е и целта на правителството за цялата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още