IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отчита рекорден търговски излишък през май

Обемът на износа е най-високият в историята на първата по големина икономика в Европа

10:42 | 09.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия отчита рекорден търговски излишък през май

Заради силен ръст на износа през май излишъкът по търговското салдо на Германия бележи рекорден връх – знак, че увеличаващото се външно търсене стои в основата на растежа на най-голямата европейска икономика, пише MarketWatch.

В петия месец на 2015 г. търговският излишък на Германия се повишава до 22,8 млрд. евро на сезонна и календарно изгладен база от ревизираните 21,5 млрд. евро през април.

Излишъкът е най-големият, откакто Федералната статистическа служба Destatis започна да събира данни през януари 1991 г., както и доста над прогнозите на икономистите за излишък от 20,3 млрд. евро.

През май износът расте с 1,7% на месечна база, а вносът – с 0,4 на сто.

Стойността на общия износ, изгладена със сезонните ефекти и календарните дни, също е най-високата в историята на германската икономика. Експортът възлиза на 102,1 млрд. евро през май, което е доста над отчетените през същия месец на 2014 г. 92,7 млрд. евро.

Балансът по текущата сметка, която е по-широкият измерител на фискалната позиция на една икономика, е на плюс от 11,1 млрд. евро. Това е под оценките на икономистите за 16,3 млрд. евро. За сравнение - излишъкът по текущата сметка през май миналата година беше 11,9 млрд. евро.

Несъмнено и по-слабото евро стимулира търговията на държавите членки на еврозоната. Кризата в Гърция пък се отрази на доверието сред бизнеса и домакинствата. Но пък през първото тримесечие на 2015 г. германската икономика записа ръст от 0,3% на тримесечна и от 1,1% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
vankata89
преди 9 години
Ай сега целия излишък да го похарчат за спасяване на Гърците :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Grosss
преди 9 години
Германия не прави по-различно от това което прави САЩ с Латинска Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 9 години
Защо Бен Бернанке взима Германия на прицел"Бившият ръководител на Фед счита, че Берлин трябва да инвестира повече и да намали търговския си излишък.Бен Бернанке се присъединява към хора на англосаксонските икономисти, които разкритикуват Германия за нейните високи търговски излишъци и я считат за основна причина за икономическото напрежение в еврозоната."ЕВРОПА НА НАРОДИТЕ , ВЕЧЕ Е ЕВРОПА НА ГЕРМАНИЯ.Онова коетоХитлер се опитваше да постигне с война, Меркел и компания постигнаха с налагането на НОВИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ СВЕТОВЕН РЕД!Много късно Бернанге и англосаксите разбраха, че ВЪЛКЪТ КОЖАТА СИ МЕНИ , НО НЕ И НРАВА СИ - да експлоатира на безценица европейските народи!УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ АТАКАТА СРЕЩУ ЕВРОТО НА ГЕРМАНИЯ НЯМА ДА ПРИКЛЮЧИ С ФАЛИТА НА ГЪРЦИЯ. Това само ще е началота на разпада на еврозоната изцяло контролирана и под диктата на Германия. ЦЯЛА ЕВРОПА СЕ ПРЕВЪРНА В НЕЙНА КОЛОНИЯ!Този лукс няма как да и бъде позволен. Бен Шалом Бернанке знае какда го направи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още