IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по облигациите на южноевропейските държави тръгнаха нагоре

Инвеститорите гледат на референдума в Гърция като на де факто допитване за членството на страната в еврозоната

13:16 | 29.06.15 г. 2
Лихвите по облигациите на южноевропейските държави тръгнаха нагоре

Лихвите по дълговите книжа на южноевропейските държави се увеличават на фона на вероятността Гърция да напусне еврозоната, съобщава Ройтерс.

Това е и първият по-сериозен знак за разпространяване на дълговата криза след 2011-2012 г., отбелязва информационната агенция.

Доходността по 10-годишните облигации на Португалия, Италия и Испания се увеличи с около 20 базисни точки до съответно 3%, 2,35% и 2,31%. Същевременно доходността по германските 10-годишни правителствени облигации се понижи с около 14 базисни точки до 0,78%. В по-ранната търговия тя докосна и едномесечно дъно от 0,71%.

Разликата между лихвите по германските и испанските облигации е най-голяма от повече от година, отбелязва агенцията.

Според експерти реакцията на пазарите ще стане доста по-ясна през следващите дни, след като се види дали Европейската централна банка (ЕЦБ) ще преоцени спешната си ликвидна помощ за гръцките банки.

Предстои и да се види какви ще са резултатите от предстоящия референдум на 5 юли в Гърция, на който гърците ще трябва да кажат дали одобряват последните предложения на кредиторите.

Инвеститорите гледат на референдума в Гърция като на де факто допитване за членството на страната в еврозоната. Повечето от тях са възприели по-предпазлив подход при оценките си, но според някои европейските политици задържат страната във валутния блок и ще стопират проникването на кризата и на други пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 5
Атанасио
преди 9 години
продължение на коментар 1 Казването на истината е вид помощ с цел покаяние и може би трябва да се почне от - ''В 1975 г. Общото събрание на ООН гласува резолюция 3379, която осъжда ционизма като форма на расизъм и расова дискриминация.'' - https://bg.wikipedia.org/wiki/ЦионизъмПапата беше свален за подържането на идеята за централна банка http://infobalkani.wordpress.com/2013/03/31/йезуитската-пролет-превзе-ватика/На Доминик Строс-Кан(шеф на МВФ) му спретнаха изнасилване за централна банка - http://***.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5720%3A2014-07-22-10-06-40&catid=512%3Abroi-29-2014&Itemid=126ЕK за първи път посочи открито Банките като първопричина и разпространител на криза - http://***.draftis.com/***/ek-za-purvi-put-posochi-otkrito-bankite-kato-purvoprichina-i-razprostranitel-na-kriza.html,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Атанасио
преди 9 години
Франция и Италия може да не успеят да предотвратят финансова криза - http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/51% от проблемите на света идва от лихвата и т.н. финансови спекулации(измами)и статията за френският дълг е добра - http://bg.mondediplo.com/article1280.htmlВъпроса е защо държавата не взима пари от държ.монетарна банка и Елън Браун ,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmА за тези които ще кажат ,че с държ.монетарна банка държавата може да си печата безразборно ще кажа само ,че се прави като САЩ - държ.дълг не може да превишава БВПХенри Форд (1863 1947): Добре е, че народа на тази страна си няма и понятие от банковата и паричната система, защото ако имаше, вярвам, че още утре, преди да съмне, щяхме да сме в революция Единствената цел на тези финансисти е контрол на света, чрез неизплатими дългове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още