IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското производство се сви за четвърти пореден месец през юни

Общата активност на сектора не отчете почти никаква промяна на месечна база

09:26 | 23.06.15 г.
Китайското производство се сви за четвърти пореден месец през юни

Активността в производствения сектор на Китай се сви за четвърти пореден месец през юни, подчертавайки защо властимащите в Пекин предприемат стъпки за ограничаване на забавянето на икономическия растеж.

PMI индексът на HSBC и Markit за производството в Китай нарасна до 49,6 пункта през юни спрямо отчетените месец по-рано 49,2 пункта. Всяко ниво под 50 пункта е сигнал за свиване на икономическата активност, докато стойности над 50 пункта показват експанзия, предава WBP Online.

Анализаторите очакваха индексът да нарасне по-слабо до 49,4 пункта през юни.

Общата активност на сектора не постигна почти никаква промяна през юни, след като падна през май, но новите поръчки са се увеличили, а новите поръчки за износ спаднаха с по-бавни темпове. Заетостта се влоши още повече през юни и ценовият натиск остана слаб.

"Данните увеличиха доказателствата, че секторът е изгубил инерцията на растеж си пред второто тримесечие като цяло, което предполага, че властите могат да увеличат усилията си за стимулиране на растежа и създаване на работни места през втората половина на годината", посочи анализаторът на Markit Анабел Фидес.

Производството е една от водещите индустрии във втората по големина икономика в света, като генерира около 44% от БВП според данни на Световната банка. Секторът обаче се свива в последните четири години, показват историческите данни за PMI индекса на HSBC.

Икономиката на Китай се забави от двуцифрения растеж отпреди само преди няколко години, насочвайки се през тази година към най-слабата си експанзия за последния четвърт век.

Властите в Пекин опитаха да смекчат отрицателното ускорение на растежа чрез намаляване на лихвените проценти, разширяване на кредитирането и намаляване на ограниченията за купувачите на жилища.

Въпреки това правителството се фокусира върху променящия се икономически модел на Китай, като страната вече ще акцентира не на масивните кредити и износа, а на по-устойчив модел на растеж, воден от вътрешната консумация. В тази връзка по-ниските равнища на производството не се разглеждат задължително като нещо лошо.

Китай си постави за цел ръст от около 7% през тази година, което е спад спрямо растежа на БВП от 7,3%, отчетен през 2014 г., когато бе определена цел от 7,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още