IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в Германия спаднаха с 1,3% през май

На месечна база измерителят остана без промяна след ръста от 0,1% през април

10:57 | 19.06.15 г.
Производствените цени в Германия спаднаха с 1,3% през май

Производствените цени в най-голямата икономика в еврозоната са останали на отрицателна територия през май, показа последният доклад на Федералната статистическа служба Destatis.

Измерен на годишна база, индексът на производствените цени в Германия намаля с 1,3% в края на отчетния месец, отчитайки все пак по-нисък спад спрямо отстъплението от 1,5% през април. Пазарният консенсус бе заложил на спад от 1,1%.

На месечна база пък измерителят остана без промяна през май след ръста от 0,1% в предходния месец. Анализаторите прогнозираха покачване от 0,2%.

Индексът измерва средната промяна в цените на стоките и услугите, продавани от производителите на едро за дадения период.

В същото време последните данни за потребителските цени в Германия отчетоха покачване на годишна база през май, въпреки че резултатът остана далеч под целта от 2% на ЕЦБ.

Германският индекс на потребителските цени нарасна с 0,7% през май на годишна база в сравнение с темпа на растеж от 0,5 на сто през април.

Измерен на месечна база, индексът на потребителските цени се покачи с 0,1% след нулевия растеж през април.

Destatis съобщи през миналата седмица, че продажните цени в търговията на едро са намалели с 0,4% през май на годишна база. През март и през април годишните темпове на изменение бяха съответно -1,1% и -0,9%. Въпреки това на месечна база индексът нарасна с 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още