IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Обединеното кралство се възстанови от 55-годишния си минимум

Повишението на потребителските цени се e отразилo позитивно върху инфлацията

12:35 | 16.06.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като през април изпадна в дефлация, Обединеното кралство е успяло да се възстанови през май благодарение на повишението на цените за първи път от октомври насам, основно заради по-високите транспортни разходи, съобщава CNBC, базирайки се на официални данни, публикувани във вторник.

През април годишната инфлация на потребителските цени на Острова падна под нулата за пръв път от 60-те години на миналия век. Данните са представени от Службата за национална статистика, според които индексът на потребителските цени за измерване на инфлацията е спаднал с 0,1% през април.

Резултатите от май обаче показват, че цените са се повишили след понижението през април. Потребителските цени отчитат ръст от 0,1% за 12-те месеца до май, след като цените на самолетните билети са се вдигнали след миналогодишния спад.

Според официалните данни повишаването на цените на самолетните пътувания между април и май е различно всяка година, основно заради различната дата, на която се празнува Великден. По-високите цени на хранителните продукти и петрола също са помогнали за връщане към положителни нива на инфлацията.

Службата за национална статистика заяви, че през април индексът на потребителските цени е бил отрицателен за пръв път от 1996 г. насам. Въз основа на сравними оценки още по-назад във времето това е и първият път от 1960 г. насам, когато данните показват дефлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
След като през април изпадна в дефлация, Обединеното кралство е успяло да се възстанови през май, благодарение на повишението на цените, за първи път от октомври насам, основно заради по-високите транспортни разходи.-------------------------------------------------------------------Ето го решението бе колеги. Няма защо да ме питате има ли изход от кризата. Има. Ето - хората са го намерили. Високи транспортни разходи му е майката. Вдигаме транспортните разходи и с това решаваме всички проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още