IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Бразилия втвърди тона спрямо високата инфлация

Институцията ще продължи да вдига лихвените проценти въпреки заплахата от рецесия

12:18 | 12.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Бразилия втвърди тона спрямо високата инфлация

Централната банка на Бразилия обеща да не допуска инфлацията да остане висока в дългосрочен план, с което сигнализира, че не e приключилa с вдигането на лихвените проценти и може да продължи да поддържа високите им нива въпреки опасенията от рецесия, пише Ройтерс.

В протокола от последното си заседание от миналата седмица банкерите посочват, че са нужни „решителност и постоянство“, за да не се допуска тазгодишната висока инфлация да се пренесе в следващите няколко години.

По-евтиният бразилски реал и повишенията на регулираните от държавата цени, измежду които и тези на електроенергията, изведоха инфлацията до 11-годишен връх от 8,47% през май.

Освен това Централната банка на Бразилия остави без промяна прогнозата си за ръста на потребителските цени през 2016 г. при ниво от 4,5% - по средата на заложения интервал от 2,5% до 6,5%. Очаква се финансовата институция да публикуван новите си прогнози по-късно през месеца.

Според анализатори, цитирани от Ройтерс, стенограмата от заседанието сигнализира, че банката ще продължи да увеличава лихвите въпреки съпротивата на правителството, според което по-високите лихви ще задълбочат рецесията, която се очаква да бъде най-тежката от 25 години насам.

Миналата седмица Централната банка на Бразилия увеличи основната лихва с 50 базисни пункта за пети пореден път до 13,75%. Cтавката е най-високата спрямо водещите икономики в света.

До скоро анализатори вярваха, че банката се подготвя да прекрати цикъла по затягане на паричната политика с финално покачване от 25 базисни пункта на 29 юли и дори да намали лихвата в началото на 2016 г., за да осигури подкрепа за икономиката.

Въпреки това високите инфлационни очаквания за следващата година и продължаващото поевтиняване на реала, което прави вноса по-скъп, накараха институцията да намекне за удължаване на цикъла по провеждане на рестриктивната парична политика.

Очаква се през тази година бразилската икономика да запише спад от 1,3 на сто, след като потреблението и инвестициите се свиха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още