IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Какви са нивата на растеж на БВП по света в момента?

БВП на България за първото тримесечие е нараснал с 2%

16:34 | 02.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки че растежът на световната икономика се възстановява, той все още е в застой в сравнение с тенденциите преди финансовата криза, коментира Business Insider.

Анализаторите започват да се чувстват все по-малко оптимистично настроени към перспективите за икономическия растеж през 2015 г. Изключение прави еврозоната, където данните изненадващо вървят във възходяща посока“, твърди Джеймс Померой от HSBC. Европа се справя добре отчасти благодарение на износа и вътрешното потребление.

Въпреки че растежът на Китай се е забавил, той все още е „доста над“ средните нива на растеж в Г7. Заедно с Индия Китай е основната движеща сила, която стои зад темпото на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на Азия.

От друга страна Латинска Америка „се бори да поддържа темпото“. Бразилия дърпа Латинска Америка все по-надолу, след като страната не отчете никакъв ръст за 2014 г.

Що се отнася до САЩ, растежът на БВП е негативен за първото тримесечие на 2015 г., но годишният ръст на потреблението е „твърдо около 3%“, жилищните инвестиции се завръщат и „влиянието от правителствените разходи намалява“.

Според данните на HSBC средният ръст на БВП на България е между 1 и 2%, което е около средното за Европейския съюз. Данните на Националния статистически институт показват, че БВП на България през първото тримесечие е нараснал с 2% на годишна и с 0,9% на тримесечна (сезонно изгладена) база. Очаква се ревизираните данни да бъдат публикувани в края на тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още