IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия повишава прогнозата си за икономическия растеж

Причина за оптимизма са завишените очаквания за вноса и износа вследствие на ниската цена на петрола и слабото евро

13:36 | 22.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия повишава прогнозата си за икономическия растеж

Федералното правителство на Германия става все по-оптимистично. Берлин повишава прогнозата си за икономическия ръст на страната за тази и следващата година, предава DPA.

Според икономическия министър Зигмар Габриел вече се очаква нарастване на брутния вътрешен продукт от по 1,8 на сто и за двете години. Досега прогнозите на кабинета бяха за ръст от 1,5 на сто за тази и от 1,6% за следващата година. По-благоприятните перспективи отчасти се дължат на ниските цени на петрола и отслабването на еврото, което повишава германския износ. 

Значително нагоре правителството преразглежда и данните за износа и вноса. Берлин вече смята, че през настоящата година ще има увеличение на износа с 4,7% в сравнение с досега очакваните 3,6%. Вносът се очаква да се увеличи с 5,7% спрямо досега очакваните 4,1%. За 2016 г. износът ще скочи с 4,5%, а вносът ще нарасне с 5,1%.

Предвид тези перспективи за растежа Зигмар Габриел предупреждава да няма самодоволство.

"Икономическият успех не идва от самосебе си", каза той по време на представянето на настоящата икономическа прогноза на федералното правителство. "Ние трябва да работим особено силно, за да подобрим нашите средносрочни перспективи за растеж".

Габриел посочи изрично инвестициите в образованието и научните изследвания, и в инфраструктурата.

Икономическата прогноза е в основата на официалната оценка за данъчните постъпления, която ще бъде представена началото на май. Вероятно държавата, провинциите и общините ще може да се надяват на по-рязко покачване на приходите, пише още DPA.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още