IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейската промишленост се върна към растеж през януари

Отслабването на еврото започва да помага на износителите и да стимулира леко възстановяването в еврозоната

14:44 | 14.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейската промишленост се върна към растеж през януари

Промишленото производство в еврозоната се е повишило рязко през февруари, след като претърпя пропадане в началото на годината, сигнализирайки, че отслабването на еврото започва да помага на износителите и да стимулира леко възстановяването на икономиката на валутния съюз.

Евростат съобщи във вторник, че продукцията от фабриките, мините и комуналните услуги е била с 1,1% по-висока през втория месец спрямо януари и с 1,6% повече в сравнение със същия месец година по-рано, предава WSJ.

Резултатът се оказа по-силен, отколкото икономистите очакваха. Консенсусната прогнозата бе за ръст от едва 0,3% спрямо януари.

Данните показват, че пропадането на еврото от май 2014 г. насам най-накрая е променило играта за износителите. Тенденцията е в съответствие с проучването от март сред производителите, които записаха най-значителното покачване на новите поръчки за износ от април 2014 г.

Еврото поевтиня спрямо долара рано сутринта във вторник, след като затвори при 12-годишното дъно от миналия месец. В същото време европейските пари достигнаха и двугодишно дъно спрямо японската йена. Японските износители са едни от най-големите конкуренти на големите европейски компании.

Икономиката на еврозоната се вдигна през последните три месеца на миналата година, нараствайки с умерен темп от 0,3% в сравнение с 0,2% през третото тримесечие.

След като икономиката обаче продължи да расте слабо, Европейската централна банка стартира през миналия месец нова програма за стимулиране, която се очаква да покачи баланса и с над 1 трлн. евро до септември 2016 г. Това помогна допълнително за по-значителния спад на еврото спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още