IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните резерви на централните банки спаднаха за първи път от 2004 г.

Притежанията на регулаторите по света намаляха до 11,6 трлн. долара през март от рекордните 12,03 трлн. долара през август 2014 г.

09:41 | 06.04.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Валутните резерви на централните банки спаднаха за първи път от 2004 г.

Дългогодишният ръст на валутните резерви, притежавани от централните банки по света е към своя край, пише Bloomberg.

Притежанията им намаляха до 11,6 трлн. долара през март от рекордните 12,03 трлн. долара през август 2014 г., с което бе сложен край на постоянното увеличение, което започна през 2004 г. Въпреки че спадът в реално изражение не е особено значителен на фона на поскъпващия долар, той все пак подчертава промяната в нагласите сред централните банки. Повечето от тях, като Китай и Русия, добавяха средно по 824 млрд. долара към резервите си всяка една година през последното десетилетие.

Отвъд измененията в емблематичната роля на долара като безспорна господстваща валута в света, спадът в резервите има няколко потенциални последици за световните пазари. Той може да направи по-трудна задачата за развиващите страни да увеличат своето парично предлагане и да заздравяват колебливия си икономически растеж.

"Това е голямо предизвикателство за развиващите се пазари", посочи Стивън Джен, бивш икономист на МВФ. "Сега се нуждаем от повече стимули. Семето е посято за бъдещата волатилност", каза още той.

Китай, най-големият притежател на валутни резерви в света, заедно с производителите на суровините, са допринесли за по-голямата част от спадовете. Причината е, че централните банки продават долари, за да компенсират изходящите капиталови потоци и да заздравят своите валути. Измерителят на Bloomberg за валутите от развиващия се свят е изгубил 15% спрямо долара през изминалата година.

Китай намали притежанието си на валута до 3,8 трлн. долара през декември след рекордните 4 трлн. долара през юни, показаха данните на централната банка. Притежанията на Русия се сринаха с 25% за последната година до 361 млрд. долара през март, а Саудитска Арабия, третата по обем притежавана валута страна след Китай и Япония, избуги 10 млрд. долара от август насам до 721 млрд. долара.

Тенденцията вероятно ще продължи, тъй като цените на петрола остават ниски, а растежът в развиващите се пазари все още е слаб, според Deutsche Bank AG.

Подобно развитие е в ущърб на еврото, което се възползваше от покупките през последните години от страна на централните банки, които се стремяха да диверсифицират резервите си, смята Джордж Саравелос, съръководител на валутните изследвания на Deutsche Bank.

Делът на еврото в световните валутни резерви спадна до 22 на сто през 2014 г., най-ниското равнище от 2002 г. насам, докато доларът нарасна до петгодишен връх от 63%, съобщи Международният валутен фонд на 31 март.

"Близкият изток и Китай се открояват като двата региона, които вероятно ще се изправят пред продължаващ натиск да свият резервите през следващите няколко години", посочи Саравелос. Централните банки там "трябва да продават евро", каза той.

Еврото спадна спрямо 29 от 31-те основни валути през тази година, тъй като Европейската централна банка засили паричните стимули с цел избягване на изпадане в дефлация. Европейската валута спадна до 12-годишно дъно от 1,0458 долара на 16 март, за да се повиши до 1,0981 по време на азиатската сесия в понеделник.

Централните банки от развиващия се свят започнаха да повишават резервите си в началото на азиатската финансова криза от края на 90-те години, за да защитят своите пазари от периоди, когато достъпът до чуждестранен капитал пресъхва. Те закупуваха също така долари, за да ограничават нарастването на собствените си валутни курсове, като резервите им в долара се покачиха четири пъти от 2003 г. насам – до 4,1 трлн. долара от 934 млрд. долара според данните на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 7
georgi_shum
преди 9 години
Баце, :) Преди 20 г. нямаше евро :) Нормално е валутата на най голямата иконимика ЕС - да е една от 2 те световни валути:) Нормално е след 20-30 г и юана да иде към 20-25 %. Но СМЕШНО да буташ мижавата валута на Русия, която е едва 2-3% от световната икономика, в списъка на резервните, когато и да е :)) Та за пореден път още поне 20-30 г долара ще е номер 1. След това, пак ще е най ползваната валута в света, но вече с не толкова смазваща разлика спрямо еврото и юана.. Смятай сам към момента в долари и евро са 85 % от валутните резерви по света.. След 30 г тия 85 % ще са разпределени между долара, еврото и юана като доларапак ще е с най голям %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
мда нали даже и ти го пишеш цели 63%, а в добрите си времена на световна валута бяха над 80% еее ама са вече върховете са 60% утре 50% и кат падне до там и вече не е световен резерв ...... и айде чал ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 10
georgi_shum
преди 9 години
Баце стига фантазира бре:) Хората ти го пишат - долата не само че не пада, като процент от резервите, а даже е на 5 годишен връх - 63 % :) "Делът на еврото в световните валутни резерви спадна до 22 на сто през 2014 г., най-ниското равнище от 2002 г. насам, докато доларът нарасна до петгодишен връх от 63%, съобщи Международният валутен фонд на 31 март." Кви рупии кви реали и най вече кви рупло бе бате :) Доларчето царува и то яко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
освобождават се полека лека от долара, нема никви схеми и тази тенденция май ше се запази ...... :)) Трябва място за юана и еврото както и за рублата реала и рупията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
крас
преди 9 години
СЛЕД КАТО ФЕД ИЗКУПИ С ЕВТИНИ ДОЛАРИ АМЕРИКАНСКИТЕ ДЦК-та, СЕГА ПОСТАВЯ РАЗВИВАЩИТЕ СЕ ПАЗАРИ В НОВА СХЕМА НА НЕОБХОДИМОСТ ОТ ТОВА ДА ПРОДАВАТ СКЪПИ ДОЛАРИ.СХЕМАТА Е КАТО ПРИ ЕКСПЛОЗИЯ И ПОСЛЕДВАЩА Я ИМПЛОЗИЯ. ГЕНЕРАТОР НА ТЕЗИ ПРОЦЕСИ Е НЕОБУЗДАНАТА ЧОВЕШКА АЛЧНОСТ ЗА ЛЕСНА ПЕЧАЛБА.ТАЗИ АЛЧНОСТ СТОИ В ОСНОВАТА НА ВСЧКИ ПРЕДЛАГАНИ СПЕКУЛАТИВНИ МОДЕЛИ ПРЕВРЪЩАЩИ ЕДНИ В ПЕЧЕЛИВШИ , А ДУГИВ ГУБЕЩИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 6
крас
преди 9 години
ПРОЧЕТЕТЕ КАКВА Е РОЛЯТА НА ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ И СИ ЗАДАЙТЕ ВЪПРОСА БЪЛГАРСКА БАНКА ЛИ Е БНБ:"Централните банки от развиващия се свят започнаха да повишават резервите си ...... за да ЗАЩИТЯТ ВОИТЕ ПАЗАРИ от периоди, когато достъпът до чуждестранен капитал пресъхва"ПРЕВЕДЕНО ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ТЕ АКУМОЛИРАТ ВАЛУТА ЗА ДА МОЖЕ В КРИЗА ДА ПОДПОМОГНАТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ПАЗАРИ!У НАС БНБ "ИНВЕСТИРА" ДО ЦЕНТ РЕЗЕРВИТЕ СИ В ЧУЖДИ БАНКИ, ОТ КОИТО ПЪК ПРАВИТЕЛСТВОТО В КРИЗА ТЕГЛИ ЗАЕМИ ПРИ УБИЙСТВЕНИ ЛИХВИ!Защо на БНБ е забранено да отпуска кредити на собственото си правителство и на ПЕТТЕ БЪЛГАРСКИ БАНКИ бе господа народни представители!При тази ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ по депозитите и по ценните книги БНБ е на загуба от "инвестицията" в чужди банки.НА ТОТАЛНА ЗАГУБА Е БЮДЖЕТА ТЕГЛЕЩ ЗАЕМИ ОТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ ЗАПАДНИ КРЕДИТОРИ!!Помислете си какво значи БНБ да ЗАТВОРИ ВАЛУТА от 36 млрд. левова равностойност?ТОВА НЕ Е БЕЗУМИЕТОВА Е ЛУДОСТ!ТОВА Е КОЛОНИАЛЕН МОДЕЛ В НАЙ ИЗВРАТЕНАТА МУ ФОРМА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още