IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската индустрия забави растежа си до 6,8% през февруари

Темпът на разширение се оказа най-ниският в последните близо шест години

09:05 | 11.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайската индустрия забави растежа си до 6,8% през февруари

Индустриалното производство в Китай се е забавило повече от очакваното през миналия месец, показаха официалните данни от Националното статистическо бюро в Пекин, публикувани  в сряда. Новината потвърждава цялостната тенденция на забавяне на китайската икономика, пише WBP Online.

Китайската индустрия се е разширила с 6,8% на годишна база през февруари спрямо покачването с 8,3% през предходния месец, отчитайки най-значителното си забавяне от почти шест години насам. Пазарните анализатори очакваха ръст от 7,7%.

Междувременно продажбите на дребно в Китай също са паднали повече от очакваното през миналия месец. В доклад китайското статистическо бюро посочи, че търговията на дребно през февруари се е забавила до разширение на годишна база с 10,7% спрямо покачването с 12% в предходния месец.

Анализаторите очакваха китайските продажби на дребно да се забавят до 11,6% през миналия месец.

В допълнение други данни от сряда показаха, че инвестициите в дълготрайни активи в Китай са нараснали през февруари с най-бавния си темп от декември 2001 г., покачвайки се с 13,9% на годишна база. През януари бе отчетен ръст от 15,7%. Пазарните анализатори заложиха на разширение с 15%.

През миналата седмица по време на заседание на Народния конгрес (парламента на Китай) правителството посочи, че ще продължи с икономическите реформи в посока ребалансиране на икономиката на страната, дори и ако трябва да приеме по-бавни темпове на растеж.

Китайските власти понижиха годишната си цел за икономически растеж след недостигането на миналогодишния темп на фона на забавянето на пазара на недвижими имоти и засилването на сенчестото банкиране.

Освен намаляване на целта за растеж от "около 7,5%" за 2014 г. до "около 7%" за 2015 г., инфлационната цел от "около 3,5%" бе понижена до "около 3%". Целта за бюджетния дефицит пък бе покачена до 2,3% от БВП спрямо миналогодишния дефицит от 2,1%.

Официалните данни показаха, че през миналата година икономиката на Китай се е разширила със 7,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Напълно логично е когато имаш експортно ориентирана икономика, а двата ти тай-големи пазара ЕС и САШ са в трагично състояние техният спад да се отрази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още