IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азербайджан девалвира валутата си с 35%

Решението бе взето с цел да се насърчи диверсификацията на икономиката и да се засили потенциалът на износа, посочи централната банка

10:43 | 23.02.15 г.
Азербайджан девалвира валутата си с 35%

Още една от страните от Общността на независимите държави (ОНД) девалвира валутата си, пише руският портал "Вести". Официалният курс на азербайджанския манат спрямо щатския долар, определен от централната банка на 21 февруари, бе 1,05 маната за 1 долар при 0,7862 маната за 1 долар ден по-рано. По този начин девалвацията достигна 35%.

"Това решение бе взето с цел да се насърчи диверсификацията на икономиката на Азербайджан, да се засилят международната конкурентоспособност и потенциалът на износа, да се гарантира устойчивостта на платежния баланс", посочи в изявление централната банка.

Курсът на маната спрямо единната европейска валута също спадна. Официалният обменен курс за 21 февруари бе 1,1950 за едно евро при 0,8934 ден по-рано.

Девалвацията на азербайджанската валута бе очаквана от пазара, тъй като представители на централната банка посочиха многократно, че планират по-гъвкав курс за своята валута. Въпреки това гуверньорът Елман Рустамов заяви, че всяко отслабване на маната ще бъде "меко".

По думите му няма причини за продължително отслабване на валутата. Водената от него институция просто се стреми да следва глобалните тенденции по обезценяване на валутите с цел стимулиране на износа.

На 16 февруари Азербайджанската централна банка премина към използване на валутна кошница при определяне на размера на маната. Делът на щатския долар в нея е 70 на сто, докато останалите 30% се падат на еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още