IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлацията във Франция през януари надхвърли очакванията

Потребителските цени в страната са спаднали с 1% спрямо декември и с 0,4% на годишна база

11:42 | 19.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дефлацията във Франция през януари надхвърли очакванията

Потребителските цени във Франция през януари са спаднали с 1% спрямо декември и с 0,4% на годишна база, съобщава Wall Street Journal.

Това е най-голямото отстъпление от 2009 г. насам. Анализатори, запитани от изданието, очакваха понижения от съответно 0,9% и 0,3%.

Инфлацията е ниска в редица развити икономики, което е ефект както от слабото търсене в глобален мащаб, така и от резкия срив в цената на петрола.

Вчера британската инфлация удари 55-годишно дъно, след като през януари ръстът на потребителските цени се забави до 0,3% годишно.

Миналата седмица Германия отчете по-силна дефлация от очакваното. През януари стоките и услугите в най-голямата европейска икономика са поевтинели с 0,4% годишно - най-голям спад от над 5 години насам.

Като цяло дефлацията в еврозоната се задълбочава, като потребителските цени спаднаха с 0,6% годишно през януари - втори пореден месец на отстъпление според данните на Евростат.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още