IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tърговският излишък на еврозоната нарасна за пети пореден месец през декември

Поредният ръст дойде след продължаващия спад на еврото и по-ниските цени на петрола

15:04 | 16.02.15 г.
Tърговският излишък на еврозоната нарасна за пети пореден месец през декември

Търговският излишък на еврозоната с останалата част от света e нараснал през декември за пети пореден месец, показаха последните данни на Евростат. Основните причини са продължаващият спад на еврото, който стимулира износа, и по-ниските цени на петрола, които свиват разходите за вноса.

Разликата между стойността на износа и вноса във валутния съюз е нараснала до 24,3 млрд. евро през декември в сравнение с отчетените през ноември 21,2 млрд. евро, съобщава MarketWatch.

Увеличението на излишъка е стимулирано от спада с 2% на вноса и увеличението с 1 на сто на износа от валутния съюз.

Слабото евро подкрепи значително експорта от 18-те страни, които споделят единна валута, през 2014 г., тъй като направи европейските стоки по-евтини в чужбина. Като цяло през изминалата година търговският излишък нарасна със 194,8 млрд. евро в сравнение с покачването от 152,3 млрд. евро през 2013 г., в резултат на ръст с 2% на износа и запазването на размера на вноса.

Слабият импорт бе ясен сигнал за стагнацията на икономиката, но анализатори подчертават, че ниските цени на петрола на международните пазари също са изиграли своята роля при намаляването на стойността на вноса.

"Въпреки че след спада на вноса може да се предположи, че вътрешното търсене в еврозоната остава ограничено, очевидно е, че стойностите на вноса са значително свити поради по-ниските цени на петрола и суровините", заяви Хауърд Арчър, икономист в IHS Global Insight.

Положителната нетна външна търговия е от голяма полза за крехката еврозона, защото това означава, че европейските компании съумяват да намерят купувачи в чужбина, за да компенсират слабостта на своите местни икономики. Най-новите официални данни показаха, че икономиката на еврозоната се е разширила с 0,3% през последното тримесечие на 2014 г. – оптимистична цифра след разочароващото трето тримесечие – отчасти поради по-слабата от очакваното търговия през лятото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още