IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Еврозоната е "необратима"

Спекулациите за излизане на Гърция от еврозоната нямат смисъл, заяви президентът на ЕЦБ

10:36 | 16.02.15 г.
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Еврозоната е "необратима" въпреки всички спекулации напоследък, заяви в интервю за испанското седмично издание ABC Марио Драги, цитиран от Ройтерс. Въпреки това президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) не пожела да коментира възможността Гърция да напусне 19-членния валутен съюз.

"Моля ви, разберете, аз предпочитам да не коментирам изобщо този въпрос. Каквото и да заявя, може да се използва политически. Спекулирането с това потенциално излизане от валутния съюз няма никакъв смисъл", заяви Драги.

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис и неговите колеги от еврозоната се срещат в понеделник, за да продължат трудните преговори по плана на новото гръцко правителство да сложи край на програмата за строги икономии, наложена от международните кредитори на страната вследствие на изпадането в неплатежоспособност след кризата от 2008 г.

След срещата в понеделник Драги и колегите му от Изпълнителният съвет на ЕЦБ ще проведат заседание в сряда, за да вземат решение за подробностите по обявената на 22 януари програма за количествено облекчаване. Институцията трябва да изготви правната рамка на стимулите и да се произнесе по основните елементи на схемата, като например колко точно и какви точно активи ще бъдат изкупувани.

Въпреки че Гърция първоначално няма да участва поради продължаващата все още спасителна програма на страната, Драги заяви, че очаква и Атина да бъде включена в програмата по-късно тази година.

През януари в очакван от мнозина ход поради ниската инфлация в еврозоната ЕЦБ обяви началото на широкомащабна програма по количествени облекчения. Институцията съобщи, че ще изкупува облигации от частния и публичния сектор на стойност до 60 млрд. евро на месец до края на септември 2016 г.

Стъпката по практическо създаване на пари от нищото цели основно да се намалят депозитните и кредитните лихви на Стария континент. Това от една страна ще накара вложителите да потърсят по-високодоходни активи, изваждайки парите си от банките, а от друга – ще стимулира отпускането на заеми за потребителите и бизнеса. Подобна стратегия преди години предприе Федералният резерв на САЩ, който реализира три последователни кръга на количествено облекчаване в периода 2008-2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още