IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ нарасна до 3-годишен максимум

Номиналният търговски дефицит на страната ce покачи до 46,6 млрд. долара през декември, надхвърляйки очакванията на пазара

16:54 | 05.02.15 г. 3
Търговският дефицит на САЩ нарасна до 3-годишен максимум

Търговският дефицит на САЩ се покачи до най-високото си равнище от 2012 г. на фона на рязкото отстъпление на цените на петрола.

Номиналният търговски дефицит на страната нарасна с 17,1% до 46,6 млрд. долара през декември, надхвърляйки рязко очакванията на пазара за ниво от 38 млрд. долара.

Ръстът е най-големият в рамките на един месец от юли 2009 г., когато темпът на покачване достигна 24%. Самият номинален дефицит пък е най-големият от ноември 2012 г., пише WBP Online.

Износителите от САЩ са доставили с 0,8% по-малко продукти и услуги в чужбина на обща стойност 194,9 млрд. долара, което е най-ниското ниво от април 2014 г. и под средната стойност за последните четири месеца. Това означава, че поскъпването на долара оказва своето влияние върху американската конкурентоспособност.

В същото време вносът се е покачил с 2,2% до общо 241,4 млрд. долара, което е нов рекорд.

Неразделна част от външнотърговската дейност на САЩ е търговията със суров петрол. Средната цена на вноса на един барел е била 73,64 долара през декември. Това е най-ниското равнище от септември 2010 г. и е с около 11%, или 9,31 долара, по-малко, отколкото през ноември. Цената е надолу с 24% от юни насам, когато пазарните цени започнаха да намаляват.

Същевременно изменение отчете и износът на промишлени консумативи, който нарасна до 3,1 млрд. долара главно поради по-високите продажби на ценни метали. В същото време САЩ са закупили от чужбина промишлени консумативи за 2,7 млрд. долара главно в резултат на скока на петрола и петролните доставки.

Неспоредствено след представянето на данните доларът изтрива 0,71 на сто спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 9 години
А долара расте.Дълговете и дефицитите на държавата растат и валутата и расте.Да ви *** пазарната икономика и америкиансмите университети
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Димитър Вучев
преди 9 години
Става дума за ценните метали, коригирано е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
IvaneJohn
преди 9 години
какво означава "главно поради по-високите продажби на непарично злато" ;-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още