IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония се забави леко до 2,5% през декември

Въпреки че равнището е над целта на централната банка, перспективите за инфлационния натиск не са оптимистични, смятат експерти

09:31 | 30.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в Япония се забави леко до 2,5% през декември

По-ниският темп на инфлация в Япония през миналия месец повдига нови опасения относно способността на централната банка да спомогне за насърчаването на благоприятен цикъл на разходите в третата най-голяма икономика в света, пише WBP Online.

Базисният индекс на потребителските цени в Страната на изгряващото слънце нарасна с 2,5% спрямо същия месец на 2013 г. през декември, забавяйки се от отчетените през ноември 2,7%. Данните на Националното статистическо бюро останаха леко под прогнозите на анализаторите за ръст от 2,6%.

Въпреки че измерителят отчете равнище от над 2%, което е и желаното от Японската централна банка (ЯЦБ), според експерти съвсем скоро ефектите от повишението на данъка върху продажбите от 5% до 8% ще останат в миналото, оставяйки инфлацията под 1%.

Това е основното предизвикателство пред централните банкери, които се опитват да стимулират инфлационния натиск и да изкоренят текущия потребителски начин на мислене, който според мнозина от години води до забавяне на покупките с надеждата, че цените ще продължават да падат.

Въпреки това резкият спад в световните цени на петрола от юни насам е още една от пречките пред банката. Според икономисти това дори може да предизвика по-нататъшно смекчаване на паричната политика през следващите месеци.

По думите на Марсел Тиелиант от Capital Economics по-ниската инфлацията заплашва първоначалния успех на количествени и качествени улеснения на ЯЦБ.

"Действително редица очаквания за цените започнаха да отслабват напоследък", казва Тиелиант. "Крайният резултат е, че шансовете за достигане на инфлационната цел са малки без допълнителни парични стимули", добавя той.

В момента ЯЦБ прогнозира инфлация от около 0,9% за финансовата 2014 г. През октомври прогнозата на институцията бе за ниво от 1,2%. Прогноза на банката за 2015 г. пък е за едва 1% от 1,7% преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още