IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно във Великобритания надхвърлиха прогнозите през декември

Търсенето на стоки на Острова, включително горивата, е нараснало с 0,4% на месечна база

12:46 | 23.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на дребно във Великобритания надхвърлиха прогнозите през декември

Продажбите на дребно във Великобритания са нараснали над прогнозите през декември, водени от 8-месечния връх в търсенето на храни, стимулиран от рекордно ниската инфлация и по-евтиното гориво.

Данните на Службата за национална статистика (ONS) показаха, че обемът на продажбите, включително горивата, е нараснал с 0,4% на месечна база през декември. Изключвайки горивата пък, търсенето на стоки е скочило с 0,2% за периода, предава WBP Online.

Статистиката показа също така, че ръстът в продажбите на дребно се е покачил рязко през четвъртото тримесечие в сравнение с предходните три месеца. Темпът на разширение достигна 2,3% срещу едва 0,3%, отчетени през третото тримесечие.

Според данните на ONS покачването в периода октомври-декември е най-високото от трите месеца до края на април 2002 г. Очаква се подобрението да има значителен положителен принос към общия брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

"Някои магазини са имали по-добри продажби през ноември 2014 г. в резултат на Черния петък, което може би е намалило ръста на продажбите през декември", заяви експертът от ONS Кийт Дейвис.

Междувременно ръстът в общите продажби на дребно спрямо същия период на миналата година е достигнал 4%, надхвърляйки очакванията, но оставайки под постигнатото месец по-рано разширение с 6,4%.

"Сега вече е ясно, че Черният петък дръпна напред празничните продажби през ноември и това създаде предизвикателство за потребителите. Тази ситуация не се промени до седмицата на Коледа", изтъкна Дейвид МакКоркодейл от KPMG в Лондон.

"В тази трудна обстановка продажбите безспорно са предизвикателство, но повечето търговци на дребно са успели да постигнат добра ефективност... Времето ще покаже влиянието върху маржовете", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още