IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото доближава 12-годишно дъно спрямо долара

Единната валута продължава да е под натиск след решението на ЕЦБ да прибегне до количествени улеснения

09:40 | 23.01.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото доближава 12-годишно дъно спрямо долара

Еврото продължава да губи позиции спрямо долара и днес, след като вчера Европейската централна банка (ЕЦБ) оповести началото на мащабна програма за количествени улеснения в отчаян опит за стимулиране на растежа и инфлацията в еврозоната.

EUR/USD спада с 0,09% до 1,1337, което е близо 12-годишно дъно. Седмица по-рано валутната двойка се търгуваше при 1,1459.

В четвъртък президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че институцията ще започне през март месечни покупки на държавни и частни облигации в размер на до 60 млрд. евро. Програмата ще продължи до септември 2016 г.

Чрез хода ЕЦБ ще увеличи баланса си с общо 1,2 трлн. евро. Очаква се това да потисне още курса на еврото, като същевременно засили кредитирането и изпрати инфлацията близо до целта на банката от малко под 2%.

Драги призна, че досегашните действия на ЕЦБ са се оказали "недостатъчни", за да се предотврати заплахата от дефлация в региона. Годишният темп на инфлацията в еврозоната се забави до отрицателните -0,2% през декември.

Драги заяви, че рисковете за възстановяването на еврозоната остават, но добави, че днешното действие следва да засили перспективите. Той отбеляза, че по-ниските цени на петрола трябва да помогнат на домакинствата и да подкрепят по-широкото възстановяване.

Единната валута губи позиции и спрямо йената, като EUR/JPY е надолу с 0,34 на сто до 134,24.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
ми не знам къде ги, а рублата се качва .... :)) и спрямо двете и EUR и USD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още