IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговията на дребно в еврозоната се разшири с 0,6% през ноември

Ръстът съвпадна с постигнатото през октомври, а пазарните очакванията бяха за покачване от едва 0,2%

13:13 | 08.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговията на дребно в еврозоната се разшири с 0,6% през ноември

Продажбите на дребно в 19-те държави oт еврозоната са постигнали сходно покачване на месечна база през ноември спрямо отчетеното месец по-рано според последните данни на Евростат, цитирани от WBP Online.

Търговията на дребно е нараснала с 0,6%, какъвто бе резултатът и през октомври. Анализаторите очакваха спад до 0,2%.

Измерени на годишна база, продажбите на дребно в 19-членния блок са нарасни през ноември с 1,5% след увеличението спрямо предходния месец с 1,6%.

Последният поток от данни от Стария континент затвърждава мненията, споделяни от много анализатори, че Европейската централна банка ще излезе с по-агресивни монетарни стимули още след следващото й заседание по-късно този месец.

"Ние оставаме на мнение, че ЕЦБ скоро ще обяви програма за количествени улеснения, която вероятно ще тежи върху еврото през следващата година. Несигурността около покупките на държавни облигации сега най-вече е свързана с времето на обявяването и как програмата ще да бъде структурирана, а не дали ще се случи", казаха анализаторите от Bank of Tokyo-Mitsubishi.

В сряда инфлацията на потребителските цени в еврозоната премина на отрицателна територия за пръв път от октомври 2009 г. Негативната новина подчерта за пореден път необходимостта от действия на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Предварителните данни на Евростат показаха, че потребителските цени в еврозоната са спаднали с 0,2% през декември на годишна база, до голяма степен поради поевтиняването на петрола. Резултатът за предходния месец пък бе ревизиран до лек ръст от 0,3 на сто.

Преди няколко седмици вицепрезидентът на централната банка Витор Констанцио заяви, че е въпрос на време инфлацията в 19-членния валутен блок да премине на отрицателна територия в резултат на спада на цените на петрола през последните месеци.

"Сега очакваме отрицателен темп на инфлацията през следващите месеци и това е нещо, което всяка централна банка разглежда много внимателно", заяви той.

По думите му кризата вероятно ще продължи до 2018 г. Въпреки това отрицателната инфлация не е задължително да се трансформира в трайна дефлация, която се разглежда като проблем в съвременната икономика.

"Ще трябва да имаме отрицателни темпове на инфлацията за по-дълъг период. Ако това е само временно явление, аз не виждам опасност", каза Констанцио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още