IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската рубла се търгува волатилно

Търговията с валутата е притисната от свиването на руската икономика и поредния спад на цената на петрола

15:07 | 29.12.14 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търговията на руската рубла е волатилна в понеделник, притисната от свиването на икономиката и поредния спад на цената на петрола сорт Брент до под 60 долара за барел, предава Wall Street Journal.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия се сви с 0,5% на годишна база през ноември, показаха обявени в понеделник данни от икономическото министерство. Руската икономика е под западни санкции заради намесата си в Украйна и изпитва голям отлив на капитали зад граница. Икономиката отчете първото си свиване на годишна база от края на 2009 г., след като постигна ръст с 0,6% за първите 11 месеца на тази година, показват данните.

Очаква се през декември икономиката да премине през последствията от резкия спад на рублата и неспирното търсене на чуждестранна валута от домакинствата. Индексът HSBC Manufacturing Purchasing Manager’s Index, който отчита покупателната способност, спадна до 48,9 пункта през декември, спрямо 51,7 пункта през ноември.

Индексът се понижи под границата от 50 пункта, която разделя ръста от свиването. Това е най-големият спад за един месец от април 2011 г., показват данните. Спадът рефлектира в намаляване на търсенето, заетите работни места и наличността на вноса, заявиха от HSBC.

„Динамиката на БВП се очаква само да се влошава в бъдещето, изпълнявайки песимистичните очаквания за рублата“, заяви Дмитри Полевой, икономист в московската ING Bank.

Тази година Русия е на път да отчете икономически ръст от около 0,6%. Това е най-слабото представяне за последните четири години. Повечето прогнози за следващата година обаче показват, че страната ще навлезе в сериозна рецесия. Ако цената на петрола, основният износ на Русия, се задържи около 60 долара за барел през 2015 г. (а някои анализатори допускат цената да достигне дори 20 долара за барел), икономиката на страната ще се свие с 4%, според прогнозата на министерството на финансите.

Рублата бе волатилна по време на ранната търговия в понеделник на Московската фондова борса и загуби 4,66% от стойността си, достигайки 55,98 рубли за долар към 14:30 часа, след като достигна най-високото си ниво от 54,60 и най-ниското от 59.

“Няма новини, пазарът е празен, пълна липса на ликвидност. Всяка поръчка на клиент за 50 млн. долара или 100 млн. долара предизвиква резки движения при рублата”, заяви Дмитри Стадник, главен трейдър с чуждестранна валута в Росбанк, руския клон на френската банка Societe General.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 6
StefanL
преди 9 години
Незнам рублата потъва ли или изплува ама нашият туризъм 10000% потъна ! Глеедай Банско празен е много хотели дори затвориха още с откриването на сезона. Хисаря също е празна няма ги Руснаците няма пари за Българският туризъм. Лятото ще е още по лошо в Сл.бряг от сега вече мислят как да привлекат евро-туристи!! Така че се радваш на падането на стандарта на живот в БГ а не на рублата Русия е богата страна излизат от положени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
beinsa
преди 9 години
Рублата потъва и нЕма връщане назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още