IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната остава под очакванията през октомври

Заетостта във валутния съюз забавя темпото на ръст до 0,2% през третото тримесечие спрямо прираста от 0,3% през второто

15:49 | 12.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индустриалното производство в еврозоната остава под очакванията през октомври

Индустриалното производство в еврозоната се повишава за втори пореден месец през октомври, макар и с по-бавно темпо, пише MarketWatch.

Toва е сигнал за слаб старт на четвъртото тримесечие на фона на мерките, които Европейската централна банка предприе, за да съживи икономиката на региона, добавя Bloomberg.

Производството се покачва с минималните 0,1 на сто спрямо септември и с 0,7% на календарно изгладена годишна база, показват най-новите данни на Евростат. Анкетираните от Wall Street Journal анализатори очакваха ръст от 0,2 на сто. Данните за септември бяха ревизирани надолу - до съответно – 0,5% на месечна и 0,2 на сто на годишна база.

Общото забавяне през октомври се дължи на производството на енергия, което намалява с 1,9%, и на производството на капиталови стоки, което се понижава с 0,2 на сто.

Що се отнася до двете най-големи икономики в 18-членния валутен съюз – Германия и Франция – данните за индустриалното производство разочароваха икономистите, отбелязва WBPOnline. Активността в сектора спада в Испания и Италия.

Други данни на европейската статистическа служба сочат, че през третото тримесечие заетостта се повишава с 0,2% спрямо ръста от 0,3% през второто тримесечие.

Въпреки това заетостта и индустриалното производство остават под своите предкризисни нива, като няма индикация, че възстановяването на еврозоната ще се ускори дотолкова, че да създаде много на брой работни места или да сложи край на дългия период с ниска инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още