IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът по британското салдо спадна до 9-месечно дъно през октомври

Разликата между вноса и износа на Кралството спадна до 2 млрд. паунда при пазарни прогнози на отстъпление от 2,8 млрд. паунда

12:53 | 10.12.14 г.
Дефицитът по британското салдо спадна до 9-месечно дъно през октомври

Дефицитът по търговския баланс на Великобритания се сви повече от очакваното през октомври до най-ниското си ниво от март насам вследствие на спада на вноса на горива от страни извън ЕС според данните на Службата за национална статистика (ONS).

Дефицитът по общия търговски баланс на Кралството спадна до 2 млрд. паунда при пазарни прогнози на отстъпление от 2,8 млрд. паунда. През миналия месец бе отчетено ниво от 2,4 млрд. паунда.

По думите на експерта от ONS Катрин Кент приносът на нетната търговия към растежа на БВП през третото тримесечие е бил отрицателен – в размер на 0,5 процентни пункта. Според Кент преразгледаните данни за октомври ще доведат до по-малък отрицателен принос, но на този етап е трудно да се определят точни измерения.

Според данните износът на стоки е нараснал с 200 хил. паунда между септември и октомври основно поради покачването на експорта на сребро. "Непотвърдени данни сочат, че при тази конкретна стока (среброто – бел. ред.) Индия е основният търговски партньор на Великобритания", изтъкнаха от ONS.

Вносът е спаднал c 700 хил. паунда, отразявайки значителното отстъпление при импорта на горива. Спадът обаче е бил компенсиран от увеличение на вноса на машини и транспортно оборудване.

Салдото по търговията с петрол през октомври е било дефицит от 800 млн. паунда в сравнение с дефицита от 1,6 млрд. паунда през септември.

Британският търговски баланс със страните извън ЕС е отстъпил до 3,5 млрд. паунда през октомври – най-ниското ниво от март насам. Износът за страни извън ЕС пък се е увеличил с 100 млн. паунда.

В последната си тримесечна икономическа прогноза Британската търговска камара заяви, че очаква по-слаб растеж в края на 2014 г. поради слабия износ. Според бизнеса икономиката остава силно зависима от вътрешното потребление.

"Нашата зависимост от потребителските разходи и ипотеки означава, че икономиката на Великобритания е особено чувствителна към лихвените проценти. Всички повишения на краткосрочните лихвени проценти може да представляват огромен риск за икономиката ни. Това също така ще окаже въздействие върху важните стопански инвестиции. Износът на Великобритания е без изменение и от решаващо значение е да се направи преоценка на глобалната стратегия на растежа на износа на страна", се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още