IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Юанът поевтиня до 5-месечно дъно спрямо долара

Китайската валута изгуби позиции на фона на очакванията за нови стимули и допълнително смекчаване на паричната политика

09:57 | 09.12.14 г.
Юанът поевтиня до 5-месечно дъно спрямо долара

Китайският юан поевтиня рязко спрямо долара във вторник, отстъпвайки до 5-месечно дъно, на фона на нарастващите очаквания за отпускане на нови стимули и допълнително смекчаване на паричната политика, предава CNBC.

Валутата, която все още се контролира стриктно от Китайската централна банка, отстъпва с 0,31 на сто до 6,192 за долар – най-ниското ниво от юли. По-рано през сесията китайските пари пък спаднаха с 0,5% до 6,203, отчитайки най-големия си еднодневен спад от 2008 г. насам.

"Въпреки неотдавнашното свиване на лихвените проценти вътрешната ликвидност е ограничена", заяви Низам Идрис, ръководител на звеното за търговия с инструменти с фиксирана доходност и валути в Macquarie. По думите му краткосрочните лихвени проценти в Китай са се увеличили рязко през последните дни.

През ноември Китайската централна банка изненадващо сви 12-месечната си репо лихва по кредитирането с 0,40 процентни пункта до 5,6%.

"Това (свиването на лихвите – бел. ред.) е ефективно намаляване на разходите, без да се увеличава количеството на наличните средства", изтъкна Идрис.

"В резултат на това пазарът очаква допълнително смекчаване на паричната политика под формата на свиване на коефициента на задължителните резерви за банките, което може да се случи по някое време тази седмица", заяви експертът.

Катализаторът за намаляване на коефициента на задължителните резерви за банките може да бъде инфлацията на потребителските цени, данните за която трябва да излязат в сряда.

"Ако потребителската инфлация отново бъде отрицателна и оказва натиск върху икономиката, това би могло да засили аргумента за облекчаване на паричната политика", заяви Идрис.

Китайският индекс на потребителските цени се ускори с 1,6% през октомври на годишна база, отчитайки най-бавното си ускорение за последните пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още