IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия разследва използването на биткойн в организираната престъпност

Операция Project Longstrike ще наблюдава злоупотребите с виртуални валути с цел улесняване на престъпната дейност

11:42 | 02.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралия разследва използването на биткойн в организираната престъпност

Високопоставена австралийска правоохранителна агенция ще разследва ролята на биткойна в организираната престъпност, посочи правителствен представител, цитиран от Ройтерс.

По думите на изпълнителния директор на Комисията за борба с организираната престъпност в Австралия Джуди Линд следователите ще наблюдават "злоупотреба с виртуални валути с цел улесняване на престъпната дейност" в рамките на операция на име Project Longstrike.

"Ние знаем, че виртуалните валути, включително и биткойна, се използват като методи за улесняване на незаконната търговия", посочи Линд в изявление, касаещо "черния" бизнес в интернет.

"Организираните престъпни групи продължават да се възползват от незаконната онлайн дейност, в това число за експлоатация на деца, продажба на наркотици и огнестрелни оръжия, откраднати кредитни карти и лични данни", добави тя.

Project Longstrike е само един от примерите за решимостта на Австралия да се справи с опиращата се на биткойна престъпност. През миналия месец местните власти екстрадираха в САЩ предполагаемия ключов модератор на Silk Road – затворената преди година платформа, която бе използвана за закупуване на наркотици и оръжия посредством биткойн.

През октомври полицията конфискува първия биткойн банкомат в Куинсланд едва пет месеца след отварянето му. Според властите той е бил използван от бивши членове на мотоциклетна банда за продажби на метамфетамин.

Междувременно средната цена на биткойна в последния месец, измервана чрез CoinDesk Index, запазва относителна стабилно в подножието на 400 долара. По време на европейската търговия във вторник един биткойн се разменя за 380,47 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още