IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво постигнаха количествените улеснения на Фед?

Централната банка на САЩ превърна скучната парична политика в най-широко обсъжданата тема във финансовия свят, пише Yahoo Finance

08:17 | 30.10.14 г. 5
<p>
	Президентът на САЩ Барак Обама заедно с предишния и настоящия лидер на Фед &ndash; Бен Бернанке и Джанет Йелън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Барак Обама заедно с предишния и настоящия лидер на Фед – Бен Бернанке и Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Тези цифри ясно обрисуват една икономика, отчела подобрение след тежката рецесия в месеците след 2008 г. Въпреки това данните едва ли дават изчерпателен отговор на въпроса дали стимулиращата програма на Фед е била ефективна. Постфактум е невъзможно да се измери какво щеше да се случи, ако Бернанке и Йелън бяха оставили икономическия цикъл да се възстанови от само себе си след рецесията и колко настоящите положителни данни са пряко отражение на намесата на Фед. Всъщност в момента някои елементи на икономиката, особено нарастването на заплатите, остават далеч по-слаби от желаното.

В действителност количествените улеснения доведоха до немалък брой щети. Ултра ниските лихвени проценти са страхотна новина за кредитополучателите, но изключително лоша за вложителите. Същевременно стимулите до голяма степен поставиха и под на цените на акциите с оглед на желанието на Фед да продължава да раздува пазарните стойности.

Инвеститорите, които уловиха от рано намеренията на централните банкери, успяха да осребрят един от най-твърдите бичи пазари в историята. Останалите по-малко агресивни пазарни участници обаче, които избраха да задържат средствата си или да ги вложат в най-сигурните възможни активи след катастрофата от 2008 г., се оказаха големите губещи.

Някои икономисти твърдят, че ултра ниските лихвени проценти са принудили компаниите да заемат и трупат пари или ги използват за обратни изкупувания на акции вместо да ги инвестират по начин, който да стимулира икономиката към растеж. Никой обаче не е наясно какво точно ще се случи, след като ставките тръгнат отново нагоре.

"Как ще превъзмогнем количественото облекчаване и ще нормализираме лихвените проценти?", запита лаконично Конгреса на САЩ по-рано тази година главният икономист на Moody's Analytics Maрк Занди. "Ще бъде трудно. Сигурен съм, че ще има множество неравности по пътя", изтъкна той.

Истинският тест на количествените улеснения вероятно ще е движението на инфлацията, както и това дали ще има някакви неочаквани неприятни изненади занапред. Фокусирайки се обаче върху печатницата на пари, много експерти пренебрегнаха значението на заплатите, които обикновено скачат по време на периоди на инфлация и дори допринасят за нея. За последните шест години обаче заплатите едва помръднаха.

За момента изглежда, че краят на количествените улеснения ще предизвика по-малко драма, отколкото бе генерирана по време на тяхното съществуване. Ако целта на Фед бе да върне скучността на паричната политика – поздравления, успя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Misho ILIEV
преди 8 години
Като изключим дребния факт, че благодарение на количествените улеснения беше избегната втора Голяма депресия, нистина Федът нищо не постигна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
mick
преди 9 години
Така е, само че са на акумулатори. Спре ли печатането не знам какво ще стане. Иначе, добре е, че могат да си позволят да печатат. Другите държави не могат да си го позволят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 2
eboyanov
преди 9 години
Равнище на безработицата: спад с 1 процентен пункт;Средни седмични доходи, коригирани спрямо инфлацията: покачване от 0,7%;т.е. файда нулева, това че корпорацийте са достигнали печалби от предкризисните времена, явно не озанчава че е по-добре за народа. И най отвратителното е, че народа плаща за тази цялата помия, защото Меринджейте на американските компании са невинни, а тези от Уолстрийт Не са лакоми! Всъщност колко бонуси си раздадоха по време на кризата тия негодници ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 13
SSIW
преди 9 години
"Печаташ и готово, няма нужда от икономика.".................Ами, напротив. Сега има повече икономика, т.е. произвеждат се и се реализират повече стоки и услуги, в сравнение със сценария, ако не беше предоставена ликвидна подкрепа. Не си ли съгласен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 8
mick
преди 9 години
Какво постигнаха? Вечния двигател? Печаташ и готово, няма нужда от икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 8
ABBA
преди 9 години
Оооо, неразумни юроде, поради что колекционираш зелени хартийки?1. Световните кризи се предизвикват от многото напечатани долари!2. САЩ излизат лесно от тях, като печатат още зелени хартийки!!!!!!3. Кога ще изчезнат тарикатите по света?4. Когато изчезнат балъците!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още