IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в Италия изненадващо се повишава

Барометърът за климата се повишава до 96,0 пункта при очаквания за спад до 94,9 пункта

15:31 | 28.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес климатът в Италия изненадващо се повишава

Бизнес климатът в Италия се повишава изненадващо през октомври. Барометърът за бизнес климата се повишава с половин процентен пункт до 96,0 пункта, обяви националното статистическо бюро Istat във вторник в Рим.

Експертите очакваха спад до 94,9 пункта. Подобрението според Istat е видимо във всички сектори – от индустрията през строителството до търговията на дребно и услугите. Резултатът се счита за светъл лъч за третата по големина икономика в еврозоната, която все още търси начини за излизане от икономическата криза. 

Премиерът Матео Ренци възнамерява да възроди икономиката с реформа на пазара на труда, но среща съпротива. Стотици хиляди италианци излязоха през уикенда на протест срещу планираните реформи.

Синдикатите и лявото крило на Демократичната партия на Ренци са против облекчаването на защитата срещу съкращенията и се боят, че така ще бъдат нарушени правата на служителите. Премиерът твърди, че тази защита ще възпира компаниите от това да наемат нови служители.

Ренци, който бе избран за министър-председател през февруари след бламирането на правителството на Енрико Лета в парламента, обяви амбициозна програма за политически и икономически реформи, включително промяна на изборния закон и реформа на пазара на труда чрез облекчаване на законодателството. 

Ройтерс посочва обаче, че досега правителството е постигнало твърде скромен напредък в приемането на необходимото законодателство, а при това нито една от неговите реформи не е завършена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още