IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е истинският аргумент срещу количествените улеснения в Европа?

Макар и успешна в САЩ, тази монетарна политика може да има обратен ефект на Стария континент заради консервативната финансова система

12:56 | 11.10.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какъв е истинският аргумент срещу количествените улеснения в Европа?

В този ред на мисли по-ниските дългосрочни лихвени проценти по държавните облигации в еврозоната едва ли ще подобрят условията за финансиране на корпоративния сектор и ще стимулират търсенето на инвестиции. От друга страна, в САЩ много по-голям дял от инвестициите идват чрез емитирането на облигации, които могат да имат по-дълъг матуритет от финансирането чрез банкови заеми. Освен всичко ценообразуването на тези облигации става посредством спредовете спрямо кривата на доходност на правителствените облигации, което означава, че количествените улеснения ще имат незабавно въздействие върху разходите за финансиране на предприятията.

За домакинства основното въздействие от по-ниските лихвени проценти се усеща чрез ипотеките. Но по-голямата част от Южна Европа разчита главно на плаващи лихвени проценти. Това означава, че количествените улеснения няма да достигнат, да речем, до испанските домакинства, чиито ипотеки са индексирани чрез краткосрочните лихвени проценти, които вече са близки до нула.

В САЩ домакинствата имат опция да предплащат ипотеките си, когато лихвените проценти спаднат. Освен това ипотеките обикновено са секюритизирани. Това означава, че спад в скоростта, с която пакетите от ипотеки могат да бъдат продавани на пазара може да има силно въздействие върху разходите на домакинствата, тъй като по-ниските дългосрочни лихвени проценти обикновено водят до вълни от ипотечно рефинансиране, оставяйки домакинствата с по-ниски месечни плащания и съответно с по-висок разполагаем доход.

Когато централната банка купува големи количества облигации, всички цени на активите, включително тези на жилищата, се увеличават. Тук също американският пример подвежда Европа. Финансовата система отвъд Океана позволява на домакинствата да си набавят капитал сравнително евтино, основно чрез рефинансиране на цялата ипотека.

Това практически е невъзможно в повечето страни в Европа, особено в Германия, където политиката относно размера на кредита остава консервативна, рефинансирането е скъпо, а повечето банки не са особено положително настроени към опитите за финансиране на ваканция или нова кола.

Освен това по-високите цени на жилищата и наемите разпределят доход от по-бедните домакинства, които обикновено живеят под наем, към по-богатите домакинства, притежаващи къщи. Но бедните традиционно имат много по-висока склонност да харчат, отколкото богатите. Един бум от наемане на жилища в дадената страна всъщност може да доведе до по-ниско съвкупно потребление на други стоки.

Различията във финансовата структура показват коренните противоположности между пазарите от двете страни на Атлантика. Макар че количествените улеснения могат да сработят в условията на задлъжняла икономика, притежаваща гъвкава финансова система, като САЩ, те може да имат обратен ефект в икономика с консервативна финансова система. По-скоро това, отколкото страхът, че ЕЦБ може да предприема покупки на недоброкачествени активи на неблагонадеждни правителства, е истинският аргумент срещу печатането на пари в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
"По този начин общият външен дълг на най-голямата икономика в света, по-голямата част от който е в щатски долари, вече надхвърля 7 трлн. долара." - Дългът на САЩ е над 17 трилиона долара, а не 7.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Макар и успешна в САЩ, тази монетарна политика може да има обратен ефект на Стария континент заради консервативната финансова система---Защо се определя, като "успешна" не ми е ясно? Не е ли рано за такова определение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Може кредиторът да стане длъжник , но не е редно да го прави преди длъжникът да е станал кредитор - въпрос на принципи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Защо страните от периферията на ЕЗ не поемат дългове за да стимулират икономиката на Германия , като инвестират там , аз си задавам този въпрос , но и Германия трябва да го зададе открито без да обвивява никого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 13
milioner4e
преди 9 години
Доколкото знам никой освен китайците не вярва в данните, които се изнасят от Пекин. И какво точно имаш предвид и преди са го правили? Печатницата се пуска, когато е изгодно за долара, когато не е доларът поскъпва, както сега, петролът поевтинява, а Русия бара меча. Разликата между централните банкери на САЩ и другия свят е космическа. Не разбирам що се правиш на всезнайко и голямата работа, че разбираш много при положение, че единственото, което знаеш е "печатница, гризнат дървото, тва УНСС не става, печатницата, печатат, няма покритие" и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Вучев язък, че си с вратовазка, най-голямата икономика в света е китай, това го каза макар и с мъка МВФ тази година. И пак ви казвам сменете си учебниците в тва УНСС не става иначе.... И кой е казал, че е успешна тая печатница и преди са го провили и са яли дървото явно не са се поучили и пак ше ядят тоягата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 11
krasi_mir_g
преди 9 години
Много добре казано! Не случайно САЩ са водещи в иновациите и диктуват развитието на световната икономика. От инвестициите на корпорациите им по света зависи просперитета на една или друга държава. Виждате разликата между Русия, която изнася толкова суровини и например Саудитска Арабия или Норвегия, които изнасят основно нефтопродукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още