IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Винс Кейбъл: Паундът е надценен с 10-15%

Скъпата валута тежи върху търговията и износа ни, посочи британският министър на търговията

15:44 | 06.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Винс Кейбъл: Паундът е надценен с 10-15%

Може да се каже, че лирата е надценена с 10% до 15% на търговско-претеглена база... Това е стимулирано от паричната политика и е значителен проблем, който ние не можем директно да решим. Това заяви по време на годишната конференция на британската Либерална партия Винс Кейбъл, министър на търговията на Обединеното кралство, цитиран от WBP Online.

Коментарът му дойде само няколко дни, след като представителят на Английската централна банка Кристин Форбс каза, че поскъпването на британската валута ще продължи да има силе ефекти върху икономиката през следващите няколко тримесечия.

В реч през миналата седмица Форбс изтъкна, че "една последица от поскъпването е намаляването на печалбите на британските фирми и това вероятно е допринесло за забавянето на доброто представяне на местния индекс FTSE в сравнение с други големи развити борси".

Кристин Форбс посочи още, че освен отрицателен ефект върху търговията, по-силният паунд влияе и върху инфлацията, ограничавайки значително вътрешния инфлационен натиск. Според нея "в страната генерираната инфлация е далеч под предкризисните средни стойности".

Централният банкер също така каза, че ефектите от скъпата валута трябва да достигнат своя пик в края на 2014 г.

"Това е последващ ефект от предишно поскъпване, който обаче ще достигне своя връх в края на 2014 г. и след това да започне да избледнява".

"В резултат на това става все по-важно да се следят тенденциите в страната, генерирани от инфлацията, и по-специално разходите за труд на единица продукция, така че паричната политика може да се регулира по подходящ начин", добави Форбс.

Според последните официални данни инфлацията на потребителските цени в Обединеното кралство е била 1,5% през август, което е най-ниското ниво от септември 2009 г.

Ръстът на потребителските цени на Острова остава потиснат въпреки темпа на икономически растеж, който е най-силният сред седемте най-развити икономики. Изключвайки влиянието на скъпия паунд, ценовият натиск остава слаб заради колебливото засилване на глобалния растеж, особено в еврозоната, където икономическата експанзия се забави до застой през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още