IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да глобява търгуващите с биткойни с до 1 000 евро

Глобата за юридически лица да достига до 20 хил. евро, предвижда нов законопроект

12:20 | 03.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия може да глобява търгуващите с биткойни с до 1 000 евро

Търговията с криптовалути може да струва на руските граждани глоба в размер до 50 000 рубли (1 000 евро), съобщава агенция "Росбалт", позовавайки се на законопроект, публикуван в сайта на Министерския съвет на Русия.

Според документа глобата за юридически лица ще бъде до 1 млн. рубли (20 000 евро). Законопроектът последва предложението на Министерството на финансите на Руската федерация от август. Тогава властите предложиха забрана на сделките с "парични заместители", в което число попадат и криптовалутите, като например биткойна.

"Сделки с парични заместители се наказват с административна глоба за гражданите в размер от 5 000 до 50 000 рубли, за длъжностни лица – от 20 000 до 100 000 рубли, а за юридически лица – от 500 000 до 1 млн. рубли", се казва в документа.

Междувременно финансовите регулатори в Белгия дадоха специално изявление по отношение на сделките с дигитални валути в страна. Според разпоредбите трансакциите не са бъдат обект на облагане с данък добавена стойност (ДДС).

Решението на данъчния орган стана ясно след допитване на местната борса за търговия биткойни Belgacoin, която бе загрижена за необходимостта да се заплаща ДДС върху осъществяваните валутни сделки.

Пред CoinDesk говорител на белгийските власти потвърди, че сделките посредством биткойни са освободени от ДДС. Причината е, че криптовалутите не са законно платежно средство. Въпреки това агенцията предполага, че това освобождаване може да бъде само временно.

"Белгийската позиция вероятно ще се промени в зависимост от позицията на Европейската комисия, която се опитва да определи хармонизация на европейско равнище", посочи Шантал Пао, старши съветник в FPS.

Изясняването дойде в момент, когато много европейски страни се стремят към повече насоки от Съда на Европейския съюз (СЕО) за това дали дигиталните парични средства трябва да бъдат облагани с данъци.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
"For bitcoin to make it, it needs to be banned by a few governments and critiqued by policy makers. Otherwise it will fade." -Nassim Nicholas TalebМеждувременно руснаците не са спрели да обменят криптовалути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
abdul
преди 9 години
ха-ха-ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още