IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Валутите от ЦИЕ ли ще са големият потърпевш от политиката на ЕЦБ?

Последици от слабото евро биха могли да бъдат много съществени за региона

20:44 | 26.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Валутите от ЦИЕ ли ще са големият потърпевш от политиката на ЕЦБ?

Европейската централна банка (ЕЦБ) най-после постигна целта си – отслаби еврото. Нестандартното желание обаче може да има странични последици, по-специално в Източна Европа.

Стойността на единната валута спадна спрямо долара с 9% от своя връх през май и е в близост до най-ниското си ниво в последните две години. Очаква се тенденцията да продължи, след като ЕЦБ избра пътя на разширяване на размера на баланса си в момент, когато Федералният резерв на САЩ завършва своите покупки на облигации и започва да се изправя пред необходимостта от повишаване на лихвените проценти.

САЩ и икономиките от еврозоната поеха по различни пътища, както и доходностите по облигациите им, пише The Wall Street Jounrnal. Последващите последици от слабото евро биха могли да бъдат много съществени. По-специално източноевропейските икономики, които са тясно свързани с валутния блок, може да бъдат в огневата линия. През третото тримесечие полската злота, унгарският форинт и чешката крона поевтиняха с около 7,5% спрямо долара.

И нещо, което не е изненада - доларът се покачва, тъй като ръководителите на Фед коригират паричната политика. Но валутите от Централна и Източна Европа са исторически по-чувствителни към движенията в обменния курс на еврото спрямо долара в сравнение с други нововъзникващи пазари валути. В действителност, залагания върху тези валути спрямо долара е алтернативна версия на търговията с еврото.

Най-изложена на риск е злотата, отбелязват от Barclays, твърдейки, че инвеститорите трябва да залагат на по-нататъшно отстъпление на полската валута спрямо долара. Икономическият растеж на Полша се забави през второто тримесечие, а инфлацията остана отрицателна. Според изявление на гуверньора на централната банка Марек Белка свиване на лихвите е "много вероятно".

Полските лихвени проценти могат да бъдат намалени с 0,5-0,75 процентни пункта, смятат от Deutsche Bank. Това ще увеличи натиска върху курса на злотата, която също е уязвима за геополитически риск от Русия.

Ако ЕЦБ успее да съживи икономическите перспективи на еврозоната, това в крайна сметка ще се пренесе и на пазарите в Централна и Източна Европа. Но с оглед на инфлацията в еврозоната, която бе 0,4% през август, Марио Драги и компания изглежда са далеч от постигането на своите цели за насърчаване на баланса си. В този контекст предпоставките пред злотата и нейните регионални съперници ще продължат да бъдат уязвими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още