IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво следва след резкия двудневен спад на йената?

По-евтините японски пари стимулират износителите в краткосрочен план, но подкопават дългосрочните икономически перспективи

15:48 | 19.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво следва след резкия двудневен спад на йената?

Въпреки резкия спад на йената през последните два дни, който помогна на индекса Nikkei 225 да изкачи 7-годишен връх, бързото поевтиняване на валутата породи и известна загриженост за икономическите перспективи пред Япония.

"Основното притеснение ако йената продължава да отслабва, е инфлацията", казва пред CNBC Едвин Мернер, президент на Atlantis Investment Research.

Един щатски долар се разменя за 109,46 йени в петък, достигайки 6-годишно дъно. Рано в сряда пък един брой от зелените пари струваше 107,14 йени.

"Правителството би искало да ускори инфлацията, но идеята му е това да се случи чрез по-голямо търсене", казва той. "Ако има по-големи разходи без значително увеличение в търсенето, това не е добре. Това може да подтикне хората да купуват по-малко", допълва той.

Освен това въпреки че по-слабата йена обикновено се счита за добра за износителите в страната, правейки продуктите им по-привлекателни в чужбина, "износителите също купуват суровини, а това може да означава по-високи цени", изтъква Мернер, отбелязвайки, че най-големият внос в Япония е на енергийни стоки, чиято цена е в щатски долари.

Едвин Мернер вярва, че ако йената продължава да отслабва, това може да повлияе на търсенето на японски държавни облигации.

"Ако има инфлация, тогава хората търсят по-висока доходност. Въпреки че възвръщаемостта на държавни облигациите е ниска, тя може да се покачи при наличието на по-силна инфлация", изтъква той.

Темпът на поевтиняване на йената притеснява не само експертите, но и властите в Страната на изгряващото слънце. Министърът на икономиката на Япония Акира Амари също потвърди, че бързите валутни движения са нежелателни от гледна точка на правителството.

"Това е много бързо", казва Грег Гибс, старши стратег в RBS. "Движението хвана много от глобалните инвеститори неподготвени", добавя той, позовавайки се на широките очаквания, че движението на валутната двойка ще остане в тесни граници.

Други също имат опасения за спада на йената, преглеждайки перспективите в по-дългосрочен план.

"Това, от което Япония се нуждае, е един много дълъг период на конкурентна валута, а не на валутна катастрофа", посочва Кит Джънкълс, глобален макростратег в Societe Generale.

Той не вижда никаква причина валутата да продължи да отслабва, достигайки 120 йени за долар, каквито мнения изразяват други експерти.

"Това ще тласне инфлацията нагоре, вместо да я запази около сегашните нива, и ще подкопае реалните доходи", казва той. "Вероятно сега ще видим тласък до 110 йени и задържане около тези нива", коментира още Джънкълс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още