IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руските инвестиции се свиват повече от очакваното през август

Продажбите на дребно отчитат ръст от 1,4% през месеца, доближавайки се до близо четиригодишно дъно

18:22 | 17.09.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Руските инвестиции се свиват повече от очакваното през август

Руските инвестиции се свиват повече от очакваното през август, а ръстът на продажбите на дребно остава близо до най-ниското си ниво от 2010 г. насам, пише Bloomberg.

Инвестициите в основен капитал намаляват с 2,7% през август на годишна база, спрямо 2-процентен спад през юли, обяви Федералната служба за статистика. Анкетирани от Bloomberg икономисти очакваха свиване с 2%. Междувременно продажбите на дребно се разширяват с 1,4%, след като нараснаха с ревизирани нагоре 1,2% през юли.

„Лихвите се повишиха, инфлацията се забърза и отгоре на всичко има големи геополитически рискове“, коментира аналиазторът в UralSib Capital Олга Стерина. „Всичко това се отразява негативно на инвестиционния климат и на желанието на бизнеса да инвестира“, каза още тя.

Данните хвърлят допълнителни съмнения върху способността на Русия да издържи на западните санкции. Потреблението, което беше един от двигателите на икономическото възстановяване, се свива, докато индустриалното производство не успя да отчете растеж през август за пръв път от 7 месеца.

Междувременно рублата е поевтиняла с 14% спрямо долара дотук през годината. Руската централна банка реагира, като вдигна основната си лихва три пъти през 2014 г.

„Потребителската активност изпитва известно забавяне в условията на по-бавен ръст на заплатите и насищане на пазара на потребителски кредити“, обяви централната банка, след като реши да остави основната си лихва непроменена на 8% миналата седмица. Институцията прогнозира, че икономиката на най-големия износител на енергийни продукти в света ще се разшири с 0,4% през 2014 г. и с между 0,9 и 1,1 на сто през 2015 г.

Заплатите нарастват с 1,4% през август, отчитайки инфлационния ефект, докато безработицата намалява до рекордно дъно от 4,8%, обяви статистическата служба.

„Цялостния облик на икономиката е мрачен, тъй като дотук не виждам никакви компоненти, които да заемат ролята на двигатели на растежа. Очакват ни скромни нива на растеж“, отбеляза Стерина.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
дам в миналата статия, че руснаците щели да пукалдясат без долари, там бях писар на посолството, агент, мики маус, луд, комикси ала бала. Опитвах се да обясня, че дори и да им пада рублата на тез пингвини рускините, когато Газпром рече, че иска продажби само в рубли (цената е фиксирана спрямо eur, usd, rmb, etc.) и ако ще да е 1:100 на тоя който му трябва газ ще трябва да си ги купи тея рубли и като се повтори това нещо многократно рублата би трабвало да се вдигне защото би трябвало да има търсене, след като топлото е в техните хартии, но народа спореше, че умиргат там без тея долари. Кат ги гледам нищо им няма на "бензиностанцията с ракетите" .. дет викаше един в другата статия.. LOL ... :)) За бензиностанцията не знам ама "Захариева: Има голяма вероятност от газова криза тази зима" .... еееми Захариева обади се на Обамго да ти донесе шистак ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Ужас!---Заплатите нарастват с 1,4% през август, отчитайки инфлационния ефект, докато безработицата намалява до рекордно дъно от 4,8%, обяви статистическата служба.---Това бие всичките параметри на Запада ... Освен ако не е стъкмистика като в САЩ де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
dr.5rov
преди 9 години
Е подзаглавието направо ме разби. А и в текста всичко е омазано.Аз както го разбрах от 2010 ръстът на продажбите е бил винаги с повече от 1.4% - да речем 2 - 5 - 10 - 20 %.Сега с развъртането на военно-промишления комплекс и всички съпътстващи производства, при $900В резерв и 12-13% дъжавен дълг мисля, че БВП им ще хвърчи през следващите години - стига да имат умен, а не само алчен елит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 10
kurta007
преди 9 години
Почнаха да дават фира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още