IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P повиши рейтинга на Гърция до B-

Рисковете за фискалната консолидация в страната се понижават, посочи рейтинговата агенция

20:16 | 12.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
S&P повиши рейтинга на Гърция до B-

Кредитната агенция Standard & Poor's (S&P) повиши оценката си за гръцкия дълг, позовавайки се напредъка в усилията на Атина за реализиране на фискална реформа, както и на потенциалното завръщане към икономически растеж.

S&P обнови дългосрочния суверенен кредитен рейтинг на Гърция до B-, или пет нива под инвестиционния клас.

"Повишението отразява нашето виждане, че рисковете за фискалната консолидация в Гърция се понижават", съобщи кредитната агенция.

S&P изтъкна още вярата си, че Гърция ще започне да излиза от седемте поредни години на икономическои свиване през следващата година, като определи възстановяването на страната като "постепенно, но слабо". Експертите също така заявиха, че смятат, че страната разполага с достатъчно средства за покриване на бъдещи банкови рекапитализации, предава WSJ.

Повишението дойде на фона на опитите на Атина да се завърне успешно на международните капиталови пазари. По-рано през деня Министерство на финансите на Гърция съобщи, че ще достигне своя целеви първичен бюджетен излишък за първите осем месеца на годината.

Гърция и нейните международни кредитори очакват ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година в размер на 0,6%. Повишението ще бъде първото от 2007 г. насам.

От S&P изтъкнаха още, че може да повишат допълнително рейтинга, ако растежът на БВП на Гърция надмине очакванията или ако институционалната рамка на страната се засили.

Същевременно оценката може да бъде понижена при наличие на дефлация или друг натиск, който да пречи на усилията на правителството да стабилизиране ситуацията в страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още