IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ растат с 0,6% през август

Данните би трябвало да разсеят съмненията относно потребителските разходи и техния принос за растежа през третото тримесечие

16:02 | 12.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на дребно в САЩ растат с 0,6% през август

Продажбите на дребно в САЩ се покачват през август, след като американците закупиха повече автомобили, както и редица други стоки. Данните би трябвало да разсеят съмненията относно потребителски разходи и техния принос за растежа през третото тримесечие, пише CNBC.

През осмия месец на годината продажбите на дребно се покачват с 0,6% спрямо ревизираните в посока нагоре 0,3% през юли, сочат данните на Министерството на труда на САЩ. Статистиката оправдава очакванията на анализаторите, като това е най-силният ръст от април.

Изключвайки, автомобилите, горивата, строителните материали и хранителните услуги, продажбите на дребно растат с 0,4% през август. Информацията за юли също бе ревизирана нагоре – до 0,4 на сто. Първоначално статистиката за юли показа ръст от 0,1 на сто.

През август автомобилните търговци са продали с 1,5% повече спрямо увеличението от 0,6%, отчетено през предходния месец. Продажбите на гориво намаляват с 0,8% заради по-ниските цени на горивата.

Продавачите на дрехи и обувки регистрират 0,3% ръст на продажбите, като само тези в спортните магазини нарастват с 0,9 на сто.

Продажбите на електроника и уреди са с 0,7% повече спрямо месец по-рано, а строителните материали и градинското оборудване са се търсили с 1,4% повече. Продажбите по интернет нарастват с 0,1%.

Други данни показват, че през август вносните цени в САЩ записват най-големия си спад от 9 месеца, след като резкия спад в цените на петролните продукти засенчи поскъпналите храни. По този начин се отслабва натискът от вносна инфлация.

Данните на Министерството на труда сочат, че вносните цени спадат с 0,9% през август, след като се понижиха с 0,3% през юли. За последните 12 месеца вносните цени намаляват с 0,4%. От своя страна износните цени са с 0,5% по-ниски спрямо месец по-рано и с 0,4% по-високи спрямо август 2013 г.

Импортните цени на петрола се смъкват с 4,4% - най-големият спад от ноември 2013 г. Вносните храни поскъпват с 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още