IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлацията в Гърция се понижава

Цените на дребно в страната спадат от март миналата година

16:42 | 10.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дефлацията в Гърция се понижава

Потребителските цени в Гърция остават на отрицателна територия и през август. Това е вследствие на продължителната рецесия, обхванала страната, която ограничава разходите за стоки и услуги, пише MarketWatch.

Индексът на потребителските цени в южната ни съседка се смъква с 0,3% на годишна база, показват последните данни на Атинската статистически институт Elstat. На годишна база обаче дефлацията се забавя в сравнение с юли, когато данните отчетоха намаление от 0,7%.

Спадът се дължи основно на поевтинелите с 3,9% образователни услуги, на услугите по настаняване и на културните дейности - с 2,5%, както и на цените на хранителните стоки и безалкохолните напитки, които намаляват с 2,4%.

На месечна база дефлацията е 1,2% в сравнение с юли заради резкия спад в цените на облеклата и обувките заради летните разпродажби.

За периода от септември 2013 г. до август 2014 г. индексът на потребителските цени е с 1,4% по-нисък спрямо предходния сравним 12-месечен период.

Гръцката икономика вече се намира в седмата си година на дълбока рецесия. Тя се задълбочи заради съкращенията на правителствени разходи в последните няколко години, сви брутния вътрешен продукт на средиземноморската държава с една четвърт и остави повече от 26% от работната сила без работа.

На фона на потиснатите потребителски разходи цените на дребно спадат осезаемо от март миналата година, когато индексът на потребителските цени премина на отрицателна територия за пръв път от началото на финансовата криза.

Потребителска инфлация в Гърция (в %, на годишна база)

Графика: www.tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още