IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Китай надхвърли очакванията през август

Износът на Поднебесната империя се разшири с 9,4% на годишна база, докато вносът спадна с 2,4%

09:23 | 08.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският излишък на Китай надхвърли очакванията през август

Китай представи най-новата си партида от данни за външната търговия, които показаха стабилност на износа, но и известно забавяне на растежа на вноса.

Августовският експорт се е разширил с 9,4% на годишна база, побеждавайки прогнозите за покачване от 8% след увеличението с 14,5% в предходния месец.

Същевременно обаче импортът на Поднебесната империя е намалял с годишния темп от 2,4% в ​​сравнение с очакванията за увеличение от 1,7 на сто след спада от 1,6% през юли.

Данните за износа и вноса изпратиха търговския излишък на Китай до нов рекорд от 49,8 млрд. долара. Анкетираните предварително от Ройтерс анализатори очакваха равнище от 40 млрд. долара след предходния връх от 47,3 млрд. долара през юли.

"Бавният растеж на вноса отразява свиването на инвестициите, особено в сектора на недвижимите имоти", каза Джулиан Еванс-Причард, главен икономист в Capital Economics.

"Гледайки напред, ние очакваме износът да остане стабилен, тъй като условията в развитите пазари продължават да се подобряват. Междувременно свитото търсене на стоки вероятно ще оказва негативно въздействие върху растежа на вноса. В резултат на това ние очакваме Китай да продължи да отчита големи търговски излишъци, които трябва да дадат допълнителен тласък за юана", добави той.

Китайските данни от последните седмици породиха опасения за състоянието на втората по големина икономика в света. Производствената активност се забави през август, а кредитните потоци в икономиката намаляха до най-ниското ниво от близо шест години през юли. Жилищният сектор, който представлява повече от 15 на сто от икономиката, остана проблемен, след като цените на новите жилища се понижиха за трети пореден месец през юли.

Пекин разшири стимулите си през последните месеци, за да подкрепи икономиката. Според някои анализатори подобен ход ще подкрепи растежа, но само за известно време.

В понеделник Morgan Stanley вдигна прогнозата си за растежа на китайския брутен вътрешен продукт (БВП) до 7,3 на сто през 2014 г. в сравнение с по-ранната оценка от 7%. Властите в Пекин си поставиха за цел разширение от 7,5% за годината.

"Нашата коригирана прогноза за 2014 г. отразява по-ранния от очакваното тласък от мини стимулите през второто тримесечие", изтъкнаха анализаторите на банката в доклад.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още