IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Австралия се разшири с 0,5% през второто тримесечие

Основният тласък дойде от инвестициите и потреблението въпреки спада на износа

09:16 | 03.09.14 г.
Икономиката на Австралия се разшири с 0,5% през второто тримесечие

Въпреки че надхвърли очакванията, темпът на икономически растеж в Австралия през последното тримесечие остана под постигнатото в предходния отчетен период, съобщава WBP Online. Основният тласък е дошъл от инвестициите и потреблението на частния сектор, но спадът в износа е ограничил разширението.

Австралийският брутен вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 0,5% през второто тримесечие спрямо разширението от 1,1% в предходните три месеца, съобщи Националното бюро за статистика. Пазарните очакванията бяха за разширение от 0,4%.

Измерен на годишна база, икономическият растеж също отстъпи, спадайки до 3,1% от 3,5 на сто при очаквания за 3%.

Крайното потребление е допринесло с 0,3 процентни пункта за растежа на БВП, докато промените в запасите са добавили 0,9 процентни пункта към разширението. Позитивните сигнали обаче бяха компенсирани от спада на нетния износ с 0,9 процентни пункта.

Най-голям принос за растежа на БВП на страната е предоставило производството (2,1%), следвано от строителството (1,4%) и хотелиерството и ресторантьорството (4,5%). За разлика от тях добивната промишленост е отстъпила с 1,4%, изваждайки 0,2 процентни пункта от растежа.

Междувременно гуверньорът на Австралийската централна банка Глен Стивънс изнесе реч пред Комитета за икономическо развитие на страната. По-рано през седмицата регулаторът реши да запази основната си лихва за 13-ти пореден месец при рекордно ниските 2,5 на сто.

"Повечето индикации от данните за БВП са, че условията за бизнес са се подобрили малко, а нагласите на домакинствата са се възстановили от спадането, отчетено през април и май", каза той.

"Основното нещо, което Централната банка може да направи, е да омекоти паричната политика, за да окаже подкрепа на търсенето в недобивните области на икономиката", добави той.

Поглеждайки напред, Стивънс посочи, че за в бъдеще "няма да има недостиг на предизвикателства". Въпреки това той остана оптимист, подчертавайки последователността и предвидимостта на действията на ръководената от него институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още