IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Йената отстъпи до 9-месечно дъно

Японската валута поевтиня спрямо всичките 16 най-широко търгувани парични средства

10:40 | 02.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената отстъпи до 9-месечно дъно

Японската йена отстъпи до 9-месечно дъно на фона на спекулациите, че здравното министерство, което управлява държавния пенсионен фонд ще има ново ръководство.

Японската валута отстъпи спрямо всичките 16 най-широко търгувани парични средства, след като Kyodo News съобщи, че японският премиер Шиндзо Абе обмисля да назначи Ясухиса Шиозаки, заместник-председател на управляващата Либерално-демократическата партия, за министър на здравеопазването.

Същевременно тласък получи и доларът, който нарасна до 7-месечен връх спрямо основните си съперници на фона на перспективите за подобряване на икономиката на САЩ, които вероятно ще подкрепят плана на Федералния резерв да повиши лихвените проценти.

Йената изтрива 0,46 на сто до 104,84 за долар – най-ниското равнище от 1 декември 2013 г. насам. Японските пари поевтиняват и с 0,4 на сто до 137,52 за едно евро.

"Според медийни публикации министър-председателят Aбe обмисля назначаване на Шиозаки като министър на здравеопазването, труда и благосъстоянието, което подхрани очаквания за реализиране на пенсионната реформа и стимулира разпродажбите на йената и японските акции", каза пред Bloomberg Юджи Сайто, директор на звеното за чуждестранна валутна търговия в Credit Agricole SA, позовавайки се на правителствения пенсионен фонд." Шиозаки е с активни и ясни позиции за пенсионната реформа", добави той.

Здравното министерство в Япония е отговорно за оценявания на 127,3 трлн. йени (1,2 трлн. долара) най-голям пенсионен фонд в света. Институцията вероятно ще прибегне до преразпределение на своите активи през тази есен, според председателя на инвестиционния комитет Ясухиро Йонезава. Анкетираните от Bloomberg анализатори прогнозираха, че фондът ще повиши своите експозиции в японски акции и свие притежанията си на държавни бонове.

Йената отслабна с 1,2% през изминалия месец според индекса на Bloomberg, който следи представянето на валутите на най-развитите десет страни. Същевременно доларът поскъпна с 1,1%, а еврото отстъпи с 1,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още