IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакван спад на търговията на дребно в Германия през юли

Продажбите в най-голямата икономика на еврозоната отстъпиха с 1,4% на месечна сезонно изгладена база

10:09 | 29.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Неочакван спад на търговията на дребно в Германия през юли

Търговията на дребно в Германия неочаквано се е свила през юли в сравнение с предходния месец, според данните на Федерална статистическа служба (Destatis).

Продажбите в най-голямата икономика на еврозоната отстъпиха с 1,4% на месечна сезонно коригирана база през седмия месец на годината, оставайки значително под ревизираното надолу повишение от 1% през юни. Анализаторите прогнозираха лек ръст от 0,1 на сто, предава WBP Online.

Измерителят забави растежа след повече от очакваното разширение на месечна база през юни. По-рано в периода януари-май продажбите на дребно в Германия се намираха в постоянна контракция.

Измерен на годишна база, оборотът в магазините в страната обаче се ускори до ръст от 0,7% през отчетния период спрямо ревизираното надолу увеличение от 0,1% през юни. Пазарният консенсус бе заложил на разширение от 1,5 на сто.

Индексът на продажбите на дребно, известен също като "реални продажби на дребно", е основният измерител на потребителските разходи, коригиран с инфлацията, и изключващ автомобилите и горивата. Цифрата е също важна съставна част от формирането на брутния вътрешен продукт.

По-рано през август Германската централна банка Бундесбанк повтори своите предупреждения от юни, че глобалните напрежения, в това число и кризата в Украйна, ще натежат върху перспективите пред икономиката, поставяйки по-ранните предположения за силата на растежа на страната в риск.

Коментарите последваха официална предварителна оценка, според която икономиката на страната се е свила с 0,2% през второто тримесечие на тази година спрямо периода януари-март. Новината помрачи перспективите за възстановяването на цялата еврозона. Германия е отговорна за около 30 на сто от икономическия продукт на валутния съюз.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още